Proširenje Aerodroma Sarajevo nasekiralo vlast u RS: Poslali inspektore da obilježe 'granicu'

16
Radiosarajevo.ba
Proširenje Aerodroma Sarajevo nasekiralo vlast u RS: Poslali inspektore da obilježe 'granicu'
Foto: RTRS Screenshot / Inspektori došli da crtaju granicu

Odluka Međunarodnog aerodroma Sarajevo (MAS) da proširi svoje piste i dalje prilično uznemirava vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu RS.

Naime, kako se ranije istaklo u elaboratu, produženje uzletno-sletne staze planirano je sa sadašnjih 2.600 na 3.150 metara i to do ulice Vasilija Grđića.

"Realizacijom ovog projekta će biti omogućeno slijetanje većine širokotrupaca na sarajevski aerodrom, što će značiti i uspostavljanje saradnje sa novim aviokompanijama, kao i uspostavljanje direktnih linija sa dalekim destinacijama (npr. Sjedinjenim Američkim Državama)", navedeno je u elaboratu.

Justice? | U Sarajevu otvoren 7. festival dokumentarnog filma AJB DOC: U fokusu patnje jednog naroda

Justice? | U Sarajevu otvoren 7. festival dokumentarnog filma AJB DOC: U fokusu patnje jednog naroda

Ovaj projekat je već bio planiran u prijeratnom periodu što je vidljivo iz Ugovora o prijenosu prava raspolaganja na zemljištu za proširenje kondora poletno-sletne piste Aerodroma Sarajevo zaključenog 1991. sa Zavodom za izgradnju grada Sarajeva. Na osnovu ovog Ugovora je Aerodrom uknjižen kao vlasnik (tadašnje pravo raspolaganja) na nekretninama uz postojeći kompleks Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Sve je ovo dobrano uzburkalo strasti unutar vlasti manjeg bh. entiteta, bez obzira što je MAS već i potpisao sporazum sa Opštinom Istočna Ilidža i uredno kupio neophodno zemljište.

Pa se tako danas, 13. septembra, na gradilištu u Istočnoj Ilidži našla cijela 'bulumenta' inspektora, geometara i rukovodioca inih institucija - bar tako javlja RTRS. Ekipa iz RS-a je zaključila kako je "federalni investitor zagazio" duboko u teritoriju ovog entiteta, te da je "na 25 katastarskih čestica uzurpirano više od 22.000 metara kvadratnih".

Isti medij javlja kako su uznemireni geometri obilježili granicu, a da će o svemu rješenjem biti obaviješten investitor.

"Ova teritorija na kojoj se nalazimo je vlasništvo RS. Bez obzira što nije ustanovljena entitetska linija, a i znamo zbog čega nije ustanovljena, jer kolege iz FBiH nikada nisu htjeli da adekvatno učestvuju u tome, iako su naši predstavnici iz RS dali puni doprinos u toj komisiji. Što znači nećemo dozvoliti da se gradi i neće se sagraditi taj objekat od 22.000 kvadratna metra na teritoriji RS", uzviknuo je Dragan Stanković, direktor Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove  ovog entiteta.

Riječ je, za medije u ovom entitetu, dao i pravobranilac entiteta RS Milimir Govedarica koji je stava da se Sporazum koji je načelnik Istočne Ilidže Marinko Božović potpisao sa Sarajevskim aerodromom nije mogao potpisati i on mora biti povučen.

"Mi smo jasni tu bili, taj sporazum se nije mogao potpisati. Sada razgovaramo sa opštinskim vlastima da se taj Sporazum stavi van snage. On se u stvari mora staviti van snage", kazao je Govedarica.

A, MAS je ranije za medije kratko prokomentirao pitanje riječima kako je zemljišto njihovo vlasništvo te kako su svi na vrijeme obaviješteni o radovima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije