Posmrtni ostaci: Amir iz Kalinovika pronašao kostur i vojnički šljem na Treskavici

L. K.
Posmrtni ostaci: Amir iz Kalinovika pronašao kostur i vojnički šljem na Treskavici
Facebook / Amir Sirar je na Treskavici pronašao posmrtne ostatke

Pronađeni su posmrtni ostaci na Treskavici, tačnije na lokaciji Crvene stijene prema Ljeljenu. Posmrtne ostatke je u subotu, 15. septembra pronašao Amir Sirar iz Kalinovika, nastanjen u Hadžićima, koji je brao ljekovito bilje i koji je o tome obavijestio policiju.

Iz Policijske uprave (PU) Foča za Radiosarajevo.ba su rekli da im je slučaj prijavljen jučer, 16. septembra i to da je riječ o planini Treskavici, na tromeđi općine Kalinovik, Trnovo i Trnovo FBiH. Čovjek je prijavio da je prilikom sakupljanja bilja pronašao ostatke skeleta.

"O navedenom događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Trebinje, dok istragom rukovodi Tužilaštvo BiH. Zbog postojanja osnova sumnje da je područje, na kome su pronađeni ostaci skeleta, minirano, odnosno da je rizično, o svemu je obavješten Deminerski tim oružanih snaga BiH, a i Institut za nestale osobe BiH. Rad po zaprimljenom događaju je u toku", rekli su iz Policijske uprave Foča.

Iz Instituta za nestale osobe BiH su nam potvrdili da su obaviješteni o ovom slučaju. Glasnogovornica Instituta Lejla Čengić rekla je za Radiosarajevo.ba da su njihovi ljudi već na terenu te da će se uskoro znati više o ovom slučaju. Pretpostavi li se da je riječ o posmrtnim ostacima iz minulog rata, počet će se s ekshumacijom.

Razgovarali smo i s gospodinom Sirarom koji nam je rekao da je u Kalinoviku te da je upravo na putu prema toj lokacijiAmorom Mašovićem, članom kolegija direktora INO BiH.

"Ja inače idem na tu lokaciju da berem ljekovite trave, iznad su bili neki rovovi, tako da sam otišao gore i u jednom od njih sam pronašao posmrtne ostatke. Kostur je imao maskirnu majicu i vojnički šljem na kojem je vidljiv mjesec i zvijezda. Taj šljem sam ponio sa sobom."

"Ko zna gdje će ovo odvesti, možda neko nađe i napokon pokopa svog oca, brata, sina...", rekao je Sirar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije