Projekt vrijedan 26 miliona KM: Građani obustavili istraživanje zlata u Fojnici

Radiosarajevo.ba
Projekt vrijedan 26 miliona KM: Građani obustavili istraživanje zlata u Fojnici
/ MZ Bakovići
Iako su se mnogi pojedinci iz BiH ponadali u istinitost informacija koje su govorile da postoji mogućnost pronalaska rudnika zlata na području Fojnice, danas su iz ove općine stigle loše vijesti jer su obustavljeni istražni radovi na rudniku.

Tačnije, zbog pritiska lokalne javnosti i nemogućnosti dopremanja repromaterijala i opreme jer lokalni put blokiraju građani Mjesne zajednice Bakovići, radovi su obustavljeni, a prema svemu sudeći o cijelom procesu bi moglo odlučivati pravosuđe, jer su iz kompanije BBM Sarajevo, koja vrši istraživanja najavili tužbu.

Mještani sumnjaju: Zlata nema, ovdje grade otpad

Kako navode mještani, koji su blokirali prilaz rudniku, oni sumnjaju da je priča o zlatu laž te da su navodna istraživanja samo paravan za izgradnju odlagališta sumnjivog i štetnog otpadnog materijala, čime bi bio ugrožen opstanak građana na ovom području. 

"Počelo se spekulirati raznim informacijama o zlatu u Fojnici odnosno u mjestu Bakovići. Čak su pojedini portali prenijeli vijest kako neki neimenovani stručnjaci kažu da su zalihe zlata u rudniku Bakovići teške do četiri miliona tona, a srebra šest miliona tona. Neimenovani stručnjaci. S tim količinama zlata i srebra općina Fojnica bi mogla "srušiti" kompletnu svijetsku ekonomiju", navode u svom saopćenju Vlado Kuliš i Zdenko Miličević predstavnici mještana Gvožđanske doline, u kojoj se izvode radovi.

Ističu i kako je kompanija BBM započela istražne radove, iako su građani kroz pravosudni sistem tražili da se obustave radovi, a "čaša se prelila kad su radnici pomenute firme počeli ulaziti u privatni posjed, ulaziti ljudima u njive, uništavati lokalne puteve i privatne šume, uništavati lokalnog vodovoda, uznemiravati mještane i korisnike Zavoda Bakovići".

Ko je kriv za obustavu višemilionskog projekta

Iz kompanije BBM su ranije, za Radiosarajevo.ba, kazali da su pobijedili na Javnom natječaju, te potpisali koncesioni ugovor u oktobru 2013. godine, nakon čega su dobili i urbanističku saglasnost od Ministarstva prostornog uređenja SBK-a

Napominju i kako je, prije objave Javnog natječaja, resorno kantonalno ministarstvo bilo u obavezi pribaviti saglasnost Općinskog vijeća Fojnica i MZ Bakovići za takve radove na ovom području, te da se Javni natječaj nije mogao ni objaviti ako lokalna zajednica nije saglasna i zainteresirana.

Dodaju i kako pri svim ovim radovima ne postoji opasnost po zdravlje ljudi, kao ni opasnost od zagađivanja i uništavanja lokalnjih resursa, te da će lokalna zajednica imati višestruku korist od ovog projekta, jer planiraju investirati 26 miliona KM u izgradnju rudnika, u kojem bi radilo najmanje 50 radnika.

Sporost lokalne administracije i brojne druge prepreke nisu ih zaustavile da ulože milionske iznose u projekat, a trenutno zaustavljanje je samo jedna od loših poruka investitorima u BiH, smatraju iz kompanije BBM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije