Projekt Južne longitudinale: Kružni tok u Hrasnom će imati tri lifta

A. B.
Projekt Južne longitudinale: Kružni tok u Hrasnom će imati tri lifta
Uveliko traje izvođenje radova na nastavku realizacije projekta i izgradnje novih 900 metara Južne longitudinale. Zbog toga povremeno u ulicama Zvornička i Safeta Hadžića dolazi do povremen ili potpune obustave saobraćaja.

Radovi se odvijaju od ulice Hamdije Čemerlića do ulica Azize Šaćirbegović i Zvorničke.  Kada je riječ o gradilištu i glavnim radovima,  završena je prva fazu gradnje kružnog toka kod pekare AS u Hrasnom Brdu, a nedavno su počeli i radovi druge faze projekta izgradnje Južne longitudinale na kojem su najveći izazov iskop i gradnja dva nova pothodnika.

Kako je najavljeno, kod pekare AS bit će izgrađena i tri lifta, a trenutno je u toku gradnja prvog. Liftovi će biti namijenjeni osobama s invaliditetom i svim stanovnicima, kako bi što lakše sišli u pothodnike i mogli izaći na kružni tok.

Na dijelovima ulica Zvornička iTopal Osman-paše u toku je postavljanje slivnika i semafora, kao i izmještanje instalacija za struju i potrebne telekomunikacije. Dodatno, u ulicama Zvornička i Safeta Hadžića saobraćaj bi trebao biti u funkciji od 10. do 20. februara, kada bi trebao biti pušten i trolejbuski saobraćaj.  

Trenutno u funkciji nisu trolejbuske linije Dobrinja i Otoka prema Trgu Austrije i Jezeru, a svakodnevno su i velike saobraćajne gužve u ovom dijelu grada. Automobili saobraćaju dijelom Olovske ulice, uz samo gradilište. 

Prema Ugovoru koji su još u augustu 2016. godine potpisali Direkcija za puteve Kantona Sarajevo i izvođač radova Euroasfalt Sarajevo, predviđena je gradnja moderne saobraćajnice s po dvije trake u oba pravca, kao i tri saobraćajna kružna toka koja će olakšati protok vozila. Riječ je o kompleksnom projektu zato što se u toku radova odvija i saobraćaj u ovome dijelu Sarajeva.

Podsjećamo da su građani ranije negodovali izgradnju ovog kružnog toka te su se čak okupljali i na protestima, a sve zbog, kako su kazali, ne ostavljanja mogućnosti direktnog uključenja u kružni tok u sklopu Južne longitudinale.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije