PROI: Otpor novom zakonu o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana

Radiosarajevo.ba
PROI: Otpor novom zakonu o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana
Nacrt novog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH trenutno je u proceduri javnih rasprava.

Iz Udruženja PROI naglašavaju kako se na posljednoj javnoj raspravi u vezi s tim zakonom održanoj u Kantonu Sarajevo, mogao primijetiti isplaniran otpor zakonu.

Osim korištenja navedenih čestih argumenata duhanske industrije i drugih taktika među kojima je uključivanje front grupa koje zagovaraju interese duhanskih industrija, primjetan je posebno veliki otpor potpunom ograničenju konzumiranja duhana u zatvorenim javnim prostorima bez mogućnosti odvojenih prostorija, saopćeno je iz PROI-a.

"Osim ovakvih i sličnih argumenata, ono što smo primijetili je i veliki broj predstavnika duhanske industrije visokog nivoa menadžmenta iz regije koji su se direktno suprotstavili predloženim zakonskim regulativama. Sve ukazuje da je riječ o strateškom i iskoordiniranom napadu na efikasne zakonske mjere koje bi, kada bi se uvele, imale potencijal da spase hiljade života građana naše zemlje. Naravno, duhanska industrija ne brine se o zaštiti zdravlja i života građana, već o svom profitu", poručili su iz PROI-ja.

Obimna istraga Reutersa, predvođena timom od četiri istraživačka novinara (Aditya Kalra, Paritosh Bansal, Duff Wilson i Tom Lasseter), došla je do značajnog otkrića koje bi se moglo nazvati i jednim od najuspješnijih uvoda u tajne aktivnosti duhanske industrije na polju njene borbe protiv efektivnih javno-zdravstvenih politika.

Dvodijelna istraga Reutersa o lobiranju i marketinškim strategijama kompanije Philip Morris International otkrila je kako je ova kompanije četiri godine vodila tajnu, globalnu kampanju s ciljem borbe protiv Okvirne konvencije o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije.

Tajni dokumenti te kompanije koji su otkriveni tokom nedavne istrage jedan su od najznačajnijih slučajeva curenja dokumenata duhanske industrije ikada zabilježenih u historiji.

Reportersko-istraživački tim tokom istrage je radio u čak 14 zemalja svijeta pri čemu je bilo nužno stvoriti široku mrežu kontakata i izvora kako bi se saznalo što više o strategiji te kompanije.

Reuters je objavio i dokumente prikupljene tokom istrage koji su dostupni i mogu se pretraživati, The Philip Morris Files.

Dokumenti se odnose na period od 2009. do 2016. među njima je hiljade stranica e-mailova, PowerPoint prezentacija, materijala za planiranje i razvoj politike, nacionalni planovi lobiranja i analize tržišta. Promatrani u cjelini, ovi dokumenti ukazuju na veliku i snažnu kompaniju koja je usmjerila svoja ogromna sredstva na borbu protiv Okvirne konvencije o kontroli duhana koja je širom svijeta najsnažniji instrument za zagovaranje i uvođenje legislativa koje imaju potencijal da spase milione života.

Udruženja PROI je u svojim aktivnostima iz oblasti kontrole duhana i zagovaranja za novi zakon više puta upozoravalo javnost i donosioce odluka o opasnostima taktika duhanske industrije koje mu se nastoje suprotstaviti, te ističe kako je otkriće Reuters-ove istrage još jedan pokazatelj da je otpor duhanske industrije efektivnim javno-zdravstenim mjerama planirana i strateška aktivnost duhanskih kompanija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije