Nedopustivo uplitanje duhanske industrije u rad Parlamenta FBiH

Radiosarajevo.ba
Nedopustivo uplitanje duhanske industrije u rad Parlamenta FBiH
Foto: Pixabay / Ilustracija
Nedozvoljena interakcija vladinih zvaničnika sa duhanskom industrijom predstavlja ozbiljno kršenje Okvirne konvencije Svjetske zdravstvene organizacije za kontrolu duhana (WHO FCTC) koja je ratificirana od strane Bosne i Hercegovine 2009. godine.

Udruženje PROI upozorava parlamentarce, donosioce odluka i građane o aktivnostima duhanske industrije u Parlamentu FBiH koje bi značajno mogle utjecati na konačni ishod usvajanja Nacrta zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH.

"Izražavamo našu duboku zabrinutost vezanu za pokušaje duhanske industrije da ugrozi napore učinjene na polju kontrole duhana i utječe na usvajanje efikasne javno-zdravstvene legislative a s ciljem povećanja svojih prihoda na račun zdravlja i života Bosanaca i Hercegovaca", poručuju iz PROI-a.

“Predstavnici duhanske industrije su bili uključeni u zasjedanja Klubova naroda neposredno prije zvaničnog početka 21. sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH koji je zakazan za danas u 12 sati. Alarmantno je i sramotno da je predstavnicima duhanske industrije, čiji su interesi u direktnom konfliktu sa interesima građana naše zemlje, dozvoljeno da aktivno i otvoreno lobiraju prilikom zasjedanja Klubova naroda, na kojem su trebali prisustvovati stručnjaci za zdravlje i ljudska prava, a ne za profitiranje vellikih industrija. Ovom prilikom upozoravamo sve parlamentarce, ali i javnost, da je ovo nedopustivo i da bi konačno neprihvaćanje ili mijenjanje Nacrta novog zakona o kontroli duhana bila neviđena sramota za one koji trebaju donositi važne odluke za naše građane.”

Iz ovog udruženja ističu da nedozvoljena interakcija vladinih zvaničnika sa duhanskom industrijom predstavlja ozbiljno kršenje Okvirne konvencije Svjetske zdravstvene organizacije za kontrolu duhana (WHO FCTC) koja je ratificirana od strane Bosne i Hercegovine 2009. godine. Također, ova Konvencija prepoznaje i to da je duhanska industrija, već decenijama, neumorno radila na tome da blokira, oslabi i odgodi zdravstvene mjere spašavanja života, kao one koje Konvencija predlaže. Ispod priča o velikim investicijama u nacionalne ekonomije i doprinosu stvaranja novih radnih mjesta, duhanska industrija pokušava da se distancira od svog imidža proizvodnje smrtonosnih proizvoda i pojavljuje se kao društveno odgovorna korporacija.

“Svako odgađanje ili usporavanje donošenja novog zakona o kontroli duhana može na ruku ići isključivo duhanskoj industriji i onima koji su svojim interesima usko vezano za nju. Iz tog razloga pozivamo sve donosioce odluka da maksimalno ubrzaju proceduru predlaganja i usvajanja zakona i naglašavamo da je javna rasprava u trajanju od 30 dana jedina prihvatljiva opcija u ovakvoj situaciji. Pozivamo javnost da pažljivo prati dešavanje i ishod današnje sjednice i da ima na umu da bi neprihvaćanje ovakvog zakona značilo prevagu interesa duhanske industrije nad interesima građana, a posebno je sramotno što bi to bila posljedica bestidnog i otvorenog lobiranja predstavnika duhanske industrije i miješanja u rad institucije koja donosi važne odluke za naše građane” naglasili su iz Udruženja PROI.

Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje osma je tačka dnevnog reda današnje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije