Prohić o izjavama Zvizdića: Unutrašnji otpor u SDA, u igri Predsjedništvo BiH

3
Radiosarajevo.ba
Prohić o izjavama Zvizdića: Unutrašnji otpor u SDA, u igri Predsjedništvo BiH
Foto: RSE / Ibrahim Prohić

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Denis Zvizdić izjavio je večeras da se gasi i posljednji tračak nade da će ostati u toj stranci.

Zvizdić je, podsjetimo, za N1 govorio o Stranci demokratske akcije, političkim odnosima u našoj zemlji i regiji.

Komentirajući izjave Zvizdića analitičar Ibrahim Prohić kaže da "autokratski način vođenja političke stranke zakonomjerno vodi otporu iznutra".

"Prije ili kasnije. Jedna od posljedica je da vodstvo gubi kontakt s "bazom", ljudima na terenu. Ignoriraju se oni koji imaju veću podršku na terenu, a favoriziraju oni koji odredi predsjednik stranke. Osipanje u SDA traje već nekoliko godina. Dodatni razlozi u tom procesu su činjenica da SDA nije uspjela da se profilira, tj. transformira iz svojevrsnog pokreta u ozbiljnu političku stranku", kaže Prohić za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, SDA u svojoj političkoj filozofiji nije odmakla dalje od sintagme "Narod zna".

"Vođstvo stranke ignorira konceptualne probleme i upozorenja koja dolaze iznutra, ali i od biračkog tijela. Odlazak značajnih članova amaterski se tumači kao čišćenje i ozdravljenje stranke, dakle, njeno jačanje!? Jedan od važnih faktora u ovome procesu je činjenica da zbog slabijih izbornih rezultata stranka teže zadovoljava pojedinačne, lične interese članova što pojačava nezadovoljstvo. Zvizdić je svojevrsna enigma. Uz određene kvalitete, fali mu odlučnosti. Možda previše kalkulira čime dovodi u pitanje svoj kredibilitet. Mislim da je ključna riječ u ovoj političkoj igri kandidat za člana Predsjedništva BiH. Možda je to Zvizdićev ključni motiv", zaključio je Prohić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Najnovije