Profesori osuđeni na šest mjeseci zatvora zbog zapošljavanja u školi

Fena
Profesori osuđeni na šest mjeseci zatvora zbog zapošljavanja u školi
Općinski sud Kalesija je po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona donio osuđujuću prvostepenu presudu za profesore u JU Mješovita srednja škola Kalesija Emira Halilovića (42), Nijaza Alića (52) i Rizu Hasanovića (53)

Izrečene su im uslovne presude od šest mjeseci zatvora s rokom provjere od dvije godine.

Također, prvostepenom presudom im je izrečena i sigurnosna mjera zabrane rada u Komisijama za bodovanje nastavnika i stručnih saradnika za prijem u radni odnos u ustanovama na područiju FBiH u periodu od tri godine. 

Optužnicom Tužilaštva pomenuti profesori se terete da su kao saučesnici počinili krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja a vezano za prijem zaposlenika u Mješovitu srednju školu Kalesija.

U optužnici je navedeno da su u augustu 2013. godine, svjesni da iskorištavaju svoj službeni položaj  i da određenim osobama pribavljaju korist i teže krše prava drugih osoba, kao članovi Komisije za bodovanje nastavnika i stručnih saradnika za prijem u radni odnos, prilikom pregleda prijava i dokumentacije dostavljenih u zatvorenim kovertama, iz dokumentacije  sedam kandidata izvadili određene obrasce ili dokumente te  ih prepravljali i tako prijave tih osoba učinili nepotpunim i omogućili jednoj osobi da bude najbolje rangirani kandidat i pribavili joj korist u vidu zasnivanja radnog odnosa u školi.

Po osnovu istog konkursa,  za drugo radno mjesto u školi, su  također prijave pet kandidata na sličan način učinili nepotpunim, onemogućili im da ravnopravno učestvuju na konkursu i jednoj osobi pribavili korist da bude najbolje rangirani kandidat i zasnuje radni odnos u školi, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije