Profesor Nikola Samardžić: Divljanje Ivice Dačića je posljedica slabih diplomatija Zapada

2
A. M.
Profesor Nikola Samardžić: Divljanje Ivice Dačića je posljedica slabih diplomatija Zapada
Foto: Arhiv / Nikola Samardžić

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić komentirao je jučer prihvatanje zahtjeva Kosova u članstvo Vijeća Evrope (VE) te se dotakao i zemalja koje su glasanje „Za“ i „Protiv“ toga, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, najavljujući - gotovo prijeteći - udržanost oko pitanja „teritorijalnog integriteta“ naše zemlje.

„Da li je bilo nekad mog nastupa da nismo rekli teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine? Sada kada neko to pita, bićemo uzdržani. Pa što bismo bili za teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, a da oni glasaju uzdržano", kazao je Dačić.

Nepoštivanje sporazuma

Ugledni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, historičar Nikola Samardžić kazao je za Radiosarajevo.ba da je šef diplomatije Republike Srbije prvo prekršio Briselski sporazum iz 2013. koji je parafirao, kad je uspio da onemogućim prijem Kosova u Interpol 2019. godine.

Snažan zemljotres pogodio Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu

Snažan zemljotres pogodio Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu

„Srbija se 2013. upravo obavezala da neće ometati ulazak Kosova u međunarodne institucije. Reakcije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra Ivice Dačića na glasanje u Savjetu Evrope nastavak su nepoštovanja međunarodnih sporazuma, ovoga puta sporazuma koje je Srbija ponovo postigla u odnosu sa Evropskom unijom“, kazao je Samardžić.

Samardžić o pobjedi Milatovića: Crna Gora je žrtvovana, ovo se u BiH ne smije dogoditi

Samardžić o pobjedi Milatovića: Crna Gora je žrtvovana, ovo se u BiH ne smije dogoditi

Ruski utjecaj

Prema njegovim riječima, opstrukcija ulaska Kosova u Interpol bio je pokušaj protekcije organiziranih kriminalnih grupa na sjeveru Kosova.

„Pokušaj opstrukcije Kosova ulasku u Savjet Evrope je pokušaj opstrukcije vladavine prava i demokratije, i mirne budućnosti u odnosima Srbije s jugoslovenskim susjedima i većinom država članica EU. Moj politički stav bio bi da je Ivica Dačić zastupnik interesa Ruske Federacije za koju je Zapadni Balkan, sa Ukrajinom i Balkanom, treća važna tačka malignog i neprijateljskog strateškog uticaja“, naveo je.

Nadalje, smatra da  Ruskoj Federaciji ne odgovara okončanje sukoba u bivšoj Jugoslaviji koje podrazumijeva izgradnju država nastalih od jugoslovenskih republika i Kosova.

Srbiji su potrebni nezavisno i demokratsko Kosovo, jedinstvena BiH i suverena Crna Gora kako bismo svi zajedno ušli u EU i NATO i uspostavili institucionalne okvire prosperiteta za svaku slobodnu ljudsku jedinku i svaku nacionalnu zajednicu. Divljanje Ivice Dačića posljedica je i slabih diplomatija SAD, EU i Velike Britanije, mislim na njihove konkretne misije u Beogradu, Sarajevu i Podgorici“, zaključio je Samardžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije