Prof. Trnka upozorava: Bošnjačka politika nema strategiju, lobirati u SAD i EU

Radiosarajevo.ba
Prof. Trnka upozorava: Bošnjačka politika nema strategiju, lobirati u SAD i EU
Arhiv / Kasim Trnka

Ugledni sarajevski profesor dr. Kasim Trnka, predavač ustavnog prava na sarajevskom Pravnom fakultetu, jedan od bliskih prijatelja i nekadašnji savjetnik prvog predsjednika Republike BiH, rahmetli Alije Izetbegovića, u razgovoru za Radiosarajevo.ba upozorio je da probosanska i bošnjačka politika nemaju strategiju, te da ne postoji pravi odgovor na nastojanja susjeda da se upliću u odnose u BiH i na destruktivne politike uopće.

Piše: Faruk Vele

Prema njegovim riječima, morali bismo „mnogo više raditi s prijateljima BiH u svijetu, koji bi stvarali jednu povoljniju klimu da se stvari postave na svoje mjesto, te da se susjedi ne miješaju u unutrašnje stvari BiH“.

Prije svega, mi bismo morali insistirati na nizu odredaba koje su potpuno precizne u Daytonu koje se odnose na naše susjede, a koje oni ne poštuju. I Srbija i Hrvatske su potpisnice Daytonskog sporazuma. Otpada ona priča o garantima Mirovnog sporazuma. To je prvo dokaz da su bili duboko involvirani u sukobe u BiH, da je izvršena agresija na BiH. S druge strane, oni su preuzeli obaveze iz Sporazuma, a to su neki ključni dijelovi, da poštuju suverenitet, teritorijalni integritet i političku neovisnost BiH. Mi svakodnevno gledamo da se direktno miješaju u unutrašnje stvari BiH i da na taj način krše Daytonski mirovni sporazum“, rekao je Trnka za Radiosarajevo.ba.

On smatra da bi BiH, upravo u komunikaciji „s prijateljima BiH u svijetu“ morala osigurati poziciju da se „ni u kom pogledu ne dovode u vezu Kosovo i situcija u BiH“. 

„Vrlo je teško u BiH dostići saglasnost o nekim strategijama razvoja BiH. Jer, nažalost, vodeće političke opcije imamaju vrlo različite koncepte budućeg razvoja ili nerazvoja, jer imamo vrlo naglašene seperatisitčke tendencije“, naglasio je on.

Upravo zato je kritičan prema onima koji se deklarativno zaklinju u interese BiH.

Nažalost ni bošnjačka politička scena nema razvijenu jednu dugoročnu strategiju kako bi se trebalo ponašati. Čini mi se da se malo ponašamo od danas do sutra. Kroz dnevnu politiku. A nekad gubimo iz vida strategijske ciljeve i interese. Posebno činjenicu da više budemo prisutni u međunarodnim odnosima, barem kod onih zemalja od kojih najviše možemo očekivati utjecaj na BiH. Za BiH su Washington i Brisel najvažniji centri i tu treba lobirati i na svaki način biti prisutan tamo“, zaključio je Trnka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije