Prof. Sušić o porukama iz Beograda: Vučić nije odbacio velikosrpsku politiku i praksu

6
F. V.
Prof. Sušić o porukama iz Beograda: Vučić nije odbacio velikosrpsku politiku i praksu
Foto: Kolaž / Osman Sušić o Vučiću i Rakoviću

Srbijanski historičar i, prema pisanju medija, jedan od ideologa velikosrpskog projekta "srpski svet" Aleksandar Raković predložio je ovih dana prekrajanje granica u regiji kroz stvaranje "jedinstvene srpske države", koju bi činili dijelovi Bosne i Hercegovine, Srbija i Crna Gora.

Iako dobro znamo krvave posljedice ovakvih političkih ideja, koje su, na koncu, za posljedicu imale genocid nad Bošnjacima, Raković je na Radio-televiziji Republike Srpske (RTRS), koja je pod kontrolom režima Milorada Dodika, predložio ukidanje Crne Gore, ali i, kako je kazao, „razdruživanje u Bosni i Hercegovini po čehoslovačkom modelu“. 

Komentirajući proslavu neustavnog "dana RS", 9. januara, Raković je kazao da treba ponovo uspostaviti "redovno stanje", i to „ujedinjenjem Srbije, Republike Srpske i Crne Gore u jedinstvenu srpsku državu". To je prilično jasna refleksija političkih nastojanja elita u Banjoj Luci i Beogradu.

Hit na TikToku: Pjevao od Sarajeva do Beča, suputnici u autobusu ga slušati 14 sati

Hit na TikToku: Pjevao od Sarajeva do Beča, suputnici u autobusu ga slušati 14 sati

Dragan Bursać: A da malo Srbiju podijelimo po čehoslovačkom scenariju?

Dragan Bursać: A da malo Srbiju podijelimo po čehoslovačkom scenariju?

"Tokom 2023. ćemo se još više približiti tom cilju. Negdje ćemo ka njemu ići dugim, a negdje sitnim koracima. Budimo strpljivi i istrajni", poručio je Raković, nazivajući to "pravednim rješenjem".

To je sasvim očekivano od čovjeka koji je 2021. godine za HRT u neofašističkom maniru izjavio da je "srpsko ujedinjenje superiorna ideja". 

No, kada ovakve poruke šalje historičar koji "oduševljava naciju", naučni savjetnik Instituta za noviju historiju iz države Srbije koja je proteklih godina potrošila dvije milijarde eura na naoružanje, a samo u narednoj godini namjerava izdvojiti za odbranu 1,3 milijarde eura, dakle, dva posto svojeg GDP-a (616 miliona eura za nabavku oružja) – onda su to prijeteće i zabrinjavajuće poruke.

Osman Sušić, profesor sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu kazao je za Radiosarajevo.ba da izjave i ideje Aleksandra Rakovića o stvaranju jedinstvene srpske države ne predstavljaju ništa novo. 

"Naprotiv, one su dio kontinuiranog srpskog velikodržavnog projekta koji Bosnu i Hercegovinu smatra centralnom "srpskom zemljom". Sam Raković je jedan u nizu trbuhozboraca režima Aleksandra Vučića. Nedavno smo imali i slične izjave novog ministra odbrane Republike Srbije Miloša Vučevića o "srpskom ujedinjenju", a ranije i izjave bivšeg ministra odbrane Aleksandra Vulina (danas šefa srbijanske obavještajne službe, op.a.) o "srpskom svetu"", podsjeća Sušić.

Prema njegovim riječima, režim Aleksandra Vučića koliko kod on pokušavao biti “proeuropski” orijentiran, nije odbacio velikosrpsku politiku i praksu i za krajnji cilj ima kreiranje jedinstvene srpske države (tzv. velike Srbije) na prostoru jugoistočne Evrope. 

"Aleksandar Vučić možda jeste promijenio dlaku ali ćud nije, to je isti onaj Aleksandar Vučić koji je sa skupštinske govornice prijetio da će za "jednog Srbina ubiti sto Muslimana" i koji je obilazio položaje VRS u toku opsade Sarajeva", zaključio je profesor Sušić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije