Prof. Samardžić o odlikovanju Šešelja: Svjedočanstvo našega već kolektivnog beščašća

15
Radiosarajevo.ba
Prof. Samardžić o odlikovanju Šešelja: Svjedočanstvo našega već kolektivnog beščašća
Foto: Twitter / Nikola Samardžić i Vojislav Šešelj

Pojedine vojvođanske stranke, opozicioni političari i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) ocijenili su sramotnom i neprihvatljivom dodjelu odlikovanja Srpske pravoslavne crkve (SPC) osuđenom ratnom zločincu i čelniku Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju.

Odstupnica Putinovog režima

Orden Svetog vladike Mardarija lideru radikala dodijelila je u nedjelju Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička SPC-a. Crkveno odlikovanje Šešelju je, kako se navodi u saopćenju SRS-a, dodijelio vladika bački Irinej, koji je poručio da mu je „pripao dio časti i prijatna dužnost da u ime vladike Longina uruči ovaj divni orden“.

Skandalozno: Srpska pravoslavna crkva odlikovala ratnog zločinca Šešelja

Skandalozno: Srpska pravoslavna crkva odlikovala ratnog zločinca Šešelja

Saznajemo: Bruno Akrapović uskoro bivši na Grbavici

Saznajemo: Bruno Akrapović uskoro bivši na Grbavici

Komentirajući odlikovanje koje je Šešelju dodijelila Srpska pravoslavna crkva (SPC), prof. dr. Nikola Samardžić, ugledni historičar i profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu kazao je da je “Srbija postaje odstupnica Putinovog režima”.

“Evropski zvaničnici su najodgovorniji za narušavanje evropskog poretka vladavine prava, sloboda i demokratije. Da li je Irinej Bulović ovim namjeravao da podsjeti, kako je on partijarh na partijarhom, Porfirije se nije ogradio, i to bi bilo suvišno kad spisak odlikovanih ličnosti jednim dijelom podseća na Bijelu knjigu organizovanog kriminala, a ukupno je svjedočanstvo našega već kolektivnog beščašća, i slugeranjskog mentaliteta“, kazao je Samardžić za portal Radiosarajevo.ba.

Prema njegovima riječima, SPC je postala komesarska služba JNA politički se opredelivši na samom početku raspada Jugoslavije.

„Poraz te politike učinio je Putinovu Rusiju njenim posljednjim osloncem u poslednjem vremenu, čija će ishodišta nastupiti konačnim porazom Putinove Rusije i njenih bolesničkih nakana, čiji bi Vojislav Šešelj bio samo lokalni pripravnik da nije i ratni zločinac. Zato se Ukrajina bori za sve nas, a oslobođenje će nastupiti pobjedom i pristupanjem Ukrajine novoj Evropi koja nastaje na njenim najdubljim etičkim premisama“, zaključio je Samardžić.

„Ovako što nije utjeha tugujućima ubijenih“

Čelnik DSHV-a Tomislav Žigmanov je na Twitteru objavio da "ovako što nije utjeha tugujućima ubijenih, niti zacjeljuje rane patnji nevinih žrtava, niti donosi spokoj Hrvatima i katolicima koji su ovdje ostali... Ima li ko njih čuti?"

Dodao je da "jedini mjerodavni odgovor o smislu i svrsi nagrađivanja osobe, koja je pravomoćno osuđena za zločine nad Hrvatima u Vojvodini, može dati samo osoba čiji je Ured u Zagrebu, u Ilici br. 7 (kuća Srpske pravoslavne općine). A nakon svega oko Šešelja, mi snage više skoro ni za što nemamo...", prenose mediji.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) smatra da je sramotno što Vojislav Šešelj, osuđeni ratni zločinac, dobiva bilo kakve nagrade i odlikovanja.

"Šešelj, koji je čitav svoj politički vijek posvetio promoviranju mržnje, agresivnosti, ali i političkog ludila, baštini vrijednosti koje su duboko anticivilizacijske, ali i duboko antikršćanske", navodi se u njihovu saopćenju.

LSV dodaje da se društvo u kojem se osuđeni ratni zločinci odlikuju i nagrađuju, a svoje ideje slobodno šire svakodnevno gostujući na TV kanalima, nema čemu dobrom nadati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije