Prof. Nurko Pobrić: I SDA je bila s HDZ i SNSD pa ih nisu zvali izdajnicima

14
Radiosarajevo.ba
Prof. Nurko Pobrić: I SDA je bila s HDZ i SNSD pa ih nisu zvali izdajnicima
FOTO: Screenshot / Nurko Pobrić, ekspert za ustavno pravo

Nurko Pobrić, ugledni pravni ekspert, profesor ustavnog prava i mostarski sudija, prokomentirao je bonske ovlasti koje je u četvrtak, 27. aprila 2023, iskoristio visoki predstavnik Christian Schmidt, kojima je odblokirao formiranje Vlade FBiH, te izmijenio Krivični zakon.

Profesor Pobrić osvrnuo se i na žestoke kritike ovih odluka, a njegov komentar objavljujemo u cijelosti:

"Burno je ovih dana bilo na bh. političkoj sceni, posebno u Federaciji BiH. U javni prostor plasirane su do sada, koliko je meni poznato dvije rijetko upotrebljavane riječi - 'izdajnici' i 'oktroirana vlada'.

Evo koliko iznose akcijske cijene za osam letova iz Mostara prema Barceloni, Milanu, Stockholmu...

Evo koliko iznose akcijske cijene za osam letova iz Mostara prema Barceloni, Milanu, Stockholmu...

Ko su izdajnici? Izdajnicima se nazivaju pripadnici političkih stranaka koje su ušle u postizbornu koaliciju, političko partnerstvo, kako god, sa HDZ i SNSD. U takvim koalicijama dugo vremena bile su i druge stranke (npr. SDA), pa njihovi članovi nisu, bar ne javno, nazivani izdajnicima.

Koga su izdali navedeni izdajnici? Državu, narod, partiju...? Da li radnje njihove izdaje imaju obilježje krivičnog djela, da li se ta izdaja može tretirati kao antipolitika, antimoral, ili je moguće i u sferi metafizičkog.

Ko su novi ministri u Vladi Federacije BiH? Ovo su njihove biografije

Ko su novi ministri u Vladi Federacije BiH? Ovo su njihove biografije

Korisnici ove kvalifikacije, a posebno njihovi mentori, bh. javnosti bi trebali preciznije objasniti, koga ili šta su izdali dotični izdajnici i šta je čin njihove izdaje.

Oktroiranom vladom naziva se novoimenovana Vlada Federacije BiH, koja je imenovana po osnovu nametnutih odluka visokog predstavnika kojima je izmijenjen Ustav Federacije BiH. Dakle, Vlada nije oktroirana, oktroiranim možemo nazvati odluke visokog predstavnika.

Pri tome se zaboravlja da je ranije visoki predstavnik, poslije Odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda, nametnutim odlukama značajno izmijenio Ustav Federacije BiH, pa su po prezentiranoj logici i ranije Vlade Federacije BiH oktroirane.

A, šta u BiH nije oktroirano. De facto, oktroiran nam je Ustav (Aneks 4 Dejtonskog sporazuma), pa nadalje.

Legitimno je da se političke stranke bore za vlast, ali u toj borbi trebaju imati minimum političke korektnosti i odsustvo pretjeranog emocionalizma."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije