Prof. Maksić o Putinovoj aneksiji: Svijet treba biti zabrinut, sve može izmaći kontroli

1
F.V.
Prof. Maksić o Putinovoj aneksiji: Svijet treba biti zabrinut, sve može izmaći kontroli
Foto: Privatni album / Adis Maksić

Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je jučer aneksiju četiri ukrajinske regije u sastav Rusije.

Lider Rusije je potvrdio pripajanje Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja u sastav njegove države. Kazao je da to radi "za veliku Rusiju".

Dok se u Moskvi slavila aneksija, nad svijetom se dodatno nadvila zebnja od najgoreg – moguće upotrebe nuklearnog naoružanja!

Potvrđeno: Na slobodu puštena tri muškarca koja su tvrdila da imaju informacije o nestaloj Danki (2)

Potvrđeno: Na slobodu puštena tri muškarca koja su tvrdila da imaju informacije o nestaloj Danki (2)

Američki predsjednik Joe Biden uputio je sinoć upozorenje Putinu poručivši mu da su Sjedinjene Države spremne braniti svaki centimetar teritorija NATO-a. Putin je obećao braniti anektiranu teritoriju Ukrajine svim potrebnim sredstvima. Kuda sve to vodi svijet, teško iko može procijeniti.

Vladimir Putin proglasio aneksiju ukrajinskih regija Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje

Vladimir Putin proglasio aneksiju ukrajinskih regija Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje

Adis Maksić, profesor na Odsjeku za međunarodne odnose i evropske studije Univerziteta Burch, koji je ovih dana boravio u Ukrajini, kazao je za portal Radiosarajevo.ba da "s ovom eskalacijom ulazimo u fazu ovog globalnog sukoba u kojoj događaji na terenu dobijaju sami po sebi toliku inerciju da mogu potpuno izmaći kontroli i namjerama sukobljenih strana".

"Aneksija ovih regija znači da će Rusija sada okupirane teritorije Ukrajine braniti kao 'svoju zemlju', dakle koristeći se širom lepezom resursa od onih koje su koristili u dosadašnjem toku rata. S druge strane, Ukrajina će se nastaviti naoružavati sa Zapada oružjem koje će imati sve veći i kvantitet i kvalitet.

Na strani Ukrajine je i moral ljudi koji vjeruju da se bore u svom dvorištu za opstanak svoje zemlje i identiteta. Toliko je ohrabren nedavnim uspjesima na frontu da je trenutno dominantan narativ na Ukrajinskoj strani borba do oslobođenja cijele teritorije, uključujući i Krim. U ovo sam se lično uvjerio tokom posjete", kazao je profesor Maksić.

Pitanje, veli, na koje trenutno niko ne može sa sigurnošću odgovoriti jeste koliko daleko je Putin spreman da ide kao odgovor na stanje na ratištu.

"Nedavni neuspjesi su ga prisilili da posegne za djelomičnom mobilizacijom, kao i ovom odlukom o aneksiji, ali vrlo je moguće da to neće preokrenuti ukrajinsku inicijativu. Iako naš otpor mobilizaciji koji smo vidjeli ne treba zavarati, jer podrška ruske javnosti ovoj agresiji je i dalje velika, svaka dodatna eskalacija dolazi s političkom cijenom za Putina unutar same Rusije. Rekao bih da prvi put zaista cijeli svijet ima razloga za zabrinutost što se u ovoj zamci nalazi čovjek koji donosi odluke o upotrebi nuklearnog oružja", zaključio je Maksić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije