Prof. dr. Sebija Izetbegović: Nismo u krizi, imamo 2.000 testova

Radiosarajevo.ba
Prof. dr. Sebija Izetbegović: Nismo u krizi, imamo 2.000 testova
Printscreen / Sebija Izetbegović

Direktorica Kliničkog centra u Sarajevu Sebija Izetbegović u intervjuu za N1 izjavila je da je institucija na čijem je čelu na vrijeme počela pripreme za dolazak virusa COVID-19.

"Još 31. januara smo formirali krizni štab na KCUS-u, zaustavili posjete, zaustavili ulazak studenata i tako spriječili nekontrolirani ulazak infekcije. Napravili smo timove i ekipe koje bi mogle da rade u vanrednim situacijama, mi od tada nemamo radno vrijeme, nemamo vikenda i svi smo u stanju pripravnosti", rekla je prof. dr. Izetbegović.

Na kritike javnosti zbog nedovoljnog broja testiranja odgovorila je da KCUS ne određuje ko će biti testiran.

"Nešto se desilo zbog čega je prekinuta kupovina 150 hiljada testova na vrijeme. Sada je ugovor potpisan, doći će i više testova – 170.000. Nismo u krizi, u ovom trenutku imamo 2.000 testova. Testiramo sve uzorke koji nam se upute. Važno je da napomenemo da mi ne određujemo ko će biti testiran, to određuju porodični ljekari, uzimaju uzorke i šalju na KCUS i mi vršimo testiranje", rekla je Sebija Izetbegović i demantirala tvrdnje da se testiraju samo "bogati".

Profesorica Izetbegović smatra da zdravstveni sistem BiH nije dobar.

"Nije trebalo da se desi koronavirus, pa da to shvatimo. Godinama insistiram na dubokoj reformi zdravstvenog sistema. Da smo to napravili ne bismo imali ovakve probleme. Izdvaja se mnogo novca za zdravstvo, a ono je jako loše organizirano", rekla je prof. dr. Sebija Izetbegović za N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije