Prof. dr. Izetbegović: Sve više je zaraženih onih koji su na prvoj liniji odbrane

7
Radiosarajevo.ba
Prof. dr. Izetbegović: Sve više je zaraženih onih koji su na prvoj liniji odbrane
Print Screen / Prof. dr. Sebija Izetbegović

Upravo oni koji su na prvoj liniji odbrane, medicinsko osoblje, sve više ih je zaraženo koronavirusom, kazala je prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu za FTV.

To predstavlja veliki problem za sve medicinske ustanove u državi. Samo u Univerzitetsko-kliničkom centru u Sarajevu više od četiri stotine uposlenih je na bolovanju, istakla je ona.

"U KCUS je 426 ljudi na bolovanju, od njih je 232 zbog COVID-19, 137 je pozitivnih, a ostali su u izolaciji", rekla je prof. dr. Izetbegović.

Iz dana u dan u Bosni i Hercegovini bilježi se porast novozaraženih, a ona je rekla da nas trebaju veoma brinuti ove cifre. 

"Dugo vrijeme smo bili relaksirani. Mi smo na KCUS-u 31. januara 2020. počeli da radimo neki vanredn sistem rada, podigli smo naš oprez i djelatnost na najviši nivo. Ali, jedino mi to i radimo na takav način. Stalno sam upozoravala da će doći do ove situacije, međutim neka čudna opuštenost u određenim trenucima, pa i ono proglašenje o prestanku opasnosti je dovela do toga da se izolatoriji ugase, a da se ne formiraju novi. čitav svijet je očekivao nove valove, ibnfekcije, to se i desilo, izolatoriji nisu formirani i čitav teret ove bolesti nosi KCUS od 31. januara", potcrtala je prof. dr. Izetbegović.

Intervjuu s prof. dr. izetbegović pogledajte na OVOM LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije