Produžen Ugovor na rad za opće dobro umjesto zatvora

Radiosarajevo.ba
Produžen Ugovor na rad za opće dobro umjesto zatvora
Foto: Press služba KS / S potpisa ugovora
Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić i vršilac dužnosti direktora JU "Terapijska zajednica-Kampus Kantona Sarajevo" Kemal Mušinbegović potpisali su danas Ugovor o izvršavanju rada za opće dobro na slobodi.

Ovim ugovorom precizirano je, između ostalog, da Ministarstvo pravde i uprave KS upućuje osobe kojima je sudskom odlukom izrečena alternativna krivična sankcija - rad za opće dobro na slobodi na izvršavanje predmetne sankcije u JU "Terapijska zajednica – Kampus KS".

Ugovor će važiti za period od 8. juna 2018. godine do 8. jula 2019. godine.

"Ministarstvo je u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku nadležni organ za implementaciju ove alternativne krivične sankcije te smo u skladu s tim potpisali, odnosno produžili, ovaj ugovor na godinu dana. Riječ je o sankciji koja omogućava da se društveno korisnim radom postigne opšta i posebna svrha kažnjavanja u kaznenom postupku. Taj rad se obavlja u Terapijskoj zajednici-Kampus i još četiri kantonalna javna komunalna preduzeća", kazao je ministar Nenadić.

Naveo je da su u ovoj javnoj ustanovi odnedavno prošireni kapaciteti za društveno korisni rad ukupno 20 osuđenih osoba, dok u preduzećima  "Park", "Rad", "Pokop" i "Gras" tu vrstu izrečene sankcije može odsluživati 30 osoba.

"Ti kapaciteti još nisu popunjeni. Na implementaciji ove kaznene mjere u prošloj godini je bilo 28 osoba, a od početka tekuće godine 12 osoba. Pozvali smo nadležne sudove u Kantonu Sarajevo da više koriste ovu alternativnu sankciju, jer je ona pokazala punu opravdanost. To je jedan primjeren način da se kroz društveno koristan rad počinilac krivičnog djela oduži društvu, ali i da se postigne opšta i posebna svrha kažnjavanja, u smislu represivne i preventivne mjere. Osim toga, ova vrsta sankcije kao alternativa kazni zatvora je i za društvo povoljnija, odnosno jeftinija, s obzirom na to koliko košta smještaj u zatvoru i sve ono što zatvorski kapaciteti traže", dodao je ministar Nenadić.

Naglasio je da se sankcija implementira na dobrovoljnoj osnovi, odnosno uz pristanak osuđenika, kao i da je njihov rad besplatan. Pravna lica koja ih primaju na rad za opće dobro na slobodi dužna su im osigurati zaštitu na radu i druge neophodne uvjete za rad.

"Sankcija se izvršava po odluci suda i onog časa kada nas sud obavijesti da je osobi mjera izrečena upućujemo je u ovu ustanovu, odnosno u jedno od preduzeća sa kojima imamo ugovor. Krivična djela za koja se ta mjera izriče su najčešće krađe, nasilje u porodici, kao i kaznena djela u vezi sa posjedovanjem i uživanjem opojnih sredstava. U Terapijskoj zajednici je posebno korisno ovo izvršenje kaznenih mjera jer imamo primjere da osobe koje odrade sudsku presudu vrlo često ostaju i na odvikavanju od ovisnosti u ovoj javnoj ustanovi", kazao je ministar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije