Pročitajte poruku britanske ministrice vanjskih poslova o stanju na Balkanu

0
Radiosarajevo.ba
Pročitajte poruku britanske ministrice vanjskih poslova o stanju na Balkanu
Foto: GOV UK / Detalj sa sastanka

Britanska ministrica vanjsih poslova Liz Truss je danas, 13. decembra, održala sastanak sa šest ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana u Londonu kako bi se razgovaralo o jačanju ekonomskih i sigurnosnih veza i pružanju podrške slobodi i stabilnosti u regionu.

Novi specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan, ser Stuart Peach, prisustvovao je ovim razgovorima kao i specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak i američki zamjenik pomoćnika državnog sekretara Gabriel Escobar.

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss je ovim povodom izjavila:

"Ujedinjeno Kraljevstvo povećava svoje napore na podršci miru, stabilnosti i prosperitetu u regionu. Ovo je izuzetno važan trenutak za zemlje Zapadnog Balkana i bitno je da se očuvaju mir, sloboda i demokratija koji su na težak način postignuti prije više od 20 godina.

Izabrana glavna tužiteljica Tužilaštva KS: Evo o kome je riječ

Izabrana glavna tužiteljica Tužilaštva KS: Evo o kome je riječ

Nedavno sam predsjedavala sastankom ministara vanjskih poslova grupe G7 u Liverpulu gdje je razgovarano o Zapadnom Balkanu a ministri su pozdravili povećanje prisustva Ujedinjenog Kraljevstva.

Želim da Ujedinjeno Kraljevstvo i naši partneri izgrade bliže ekonomske i sigurnosne veze sa regionom, što će doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta i razvoju, te pomoći da podržimo slobodniji, bogatiji i sigurniji Zapadni Balkan.
Predstavnici Evropske unije i SAD-a pridružili su mi se u ovim razgovorima u kojima sam naglasila potrebu da zajedno radimo na jačanju napora ka iznalaženju trajnih rješenja za smanjenje tenzija u regionu.

U sklopu ovih aktivnosti, Ujedinjeno Kraljevstvo imenovalo je ser Stuarta Peacha za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. On ima dugogodišnje iskustvo rada u regionu kao bivši načelnik Generalštaba britanskih oružanih snaga i predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a, a već sutra će posjetiti region kako bi napravio naredni korak u našem angažmanu.

Ovo je dio misije Ministarstva za vanjske poslove, komonvelt i razvoj Ujedinjenog Kraljevstva da kreira globalnu mrežu slobode koja se temelji na dubljim ekonomskim, tehnološkim, sigurnosnim i razvojnim vezama. Kao demokratija koja cijeni slobodu, Ujedinjeno Kraljevstvo pomoći će zemljama Zapadnog Balkana da odbrane i unaprijede svrhu slobode. One imaju našu punu podršku ne samo da prebrode izazove, već i da napreduju.”

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije