Pročitajte deklaraciju "Srebrenica, za generacije koje dolaze"

Radiosarajevo.ba
Pročitajte deklaraciju "Srebrenica, za generacije koje dolaze"
Facebook / Pročitajte deklaraciju "Srebrenica, za generacije koje dolaze"

U Srebrenici je na skupu "Budućnost Srebrenice" najavljeno usvajanje deklaracije i poziv za podršku zajedničkom kandidatu za načelnika na predstojećim lokalnim izborima.

Na skupu u Srebrenici prisustvuju mnogobrojni Srebreničani kao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Tekst Deklaracije prenosimo u cijelosti: 

"Okupljeni oko vrijednosti demokratske borbe za Bosnu i Hercegovinu kao države ravnopravnih naroda i građana, smatrajući da je zaštita prava na povratak jedno od temeljnih preduvjeta na tom putu, te dijeleći uvjerenje da je ključni korak ka procesu obnove povjerenja suočavanje sa prošlošću, osuda ratnih zločina i borba protiv negiranja genocida,

Spremni da djelujemo zajednički, u borbi protiv nacionalističkih politika, politika segregacije i diskriminacije, ali i svakog oblika djelovanja koje ugrožava drugog i drugačijeg po osnovu etničke ili vjerske pripadnosti,

Odlučni da od lokalne zajednice u Srebrenici napravimo primjer da probosanska politika i zagovaranje principa demokratije, ravnopravnosti i tolerancije može pobijediti ideje netrpeljivosti, etničke dominacije i ideologije mržnje,

Kao pojedinci, patriote i ljudi koji smatraju da je obaveza svakog normalnog čovjeka da podrži borbu protiv negiranja genocida i borbu za povratak u Srebrenicu, potpisujemo:

DEKLARACIJU

"Srebrenica, za generacije koje dolaze"

Zajedno proglašavamo lokalne izbore 2020. godine u općini Srebrenica sudbonosnim za očuvanje ideje povratka i opstanka na ovom području, te preuzimamo obavezu da doprinesemo ostvarenju usaglašenih ciljeva:

U okviru ove Deklaracije, potpisnici su se usaglasili oko:

Svjesni da je Srebrenica obaveza svih nas, a ne obaveza jedne političke stranke ili pojedinca,  obavezujemo se da ćemo, u skladu sa našim mogućnostima, učiniti sve da na lokalnim izborima 2020. godine Srebrenica dobije načelnika i skupštinsku većinu koja ne negira genocid.

Potpisnici Deklaracije "Srebrenica, za generacije koje dolaze" (u daljem tekstu: Deklaracija) će podržati jedinstvenog i zajedničkog kandidata za načelnika općine Srebrenica na lokalnim izborima 2020. godine, uvažavajući volju svih aktera u širokom javnom dijalogu, a uzimajući u obzir savjete i mišljenja svih drugih društvenih aktera koji podržavaju vrijednosti ove inicijative.

Potpisnici Deklaracije će se staviti na raspolaganje za sve vidove aktivnosti podrške i direktnog doprinosa ka osiguranju izlaznosti glasača i ostvarivanju pobjede zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice na lokalnim izborima 2020. godine.

Zajednički ćemo učiniti sve da se posebna pažnja usmjeri ka internacionalizaciji pitanja trenutnog stanja politika i općeg stanja u lokalnoj zajednici, s ciljem podizanja svijesti medija, domaćih i međunarodnih aktera o pogubnosti djelovanja trenutno vladajućih politika u Srebrenici. 

Obavezujemo se da ćemo podržati sve napore povratničke zajednice u Srebrenici, ali i svih drugih građana Srebrenice koji zagovaraju ravnopravnost, toleranciju i međuetnički dijalog, te koji se protive politikama progona i negiranja genocida, kroz našu direktnu finansijsku podršku kampanji registracije, ukoliko se postigne konsenzus o jedinstvenom kandidatu probosanske platforme za izbore 2020. godine, ali i na sve druge raspoložive načine, od aktivne promocije registracije glasača i direktnog učešća u tom procesu, preko prenosa znanja, izrade javnih politika za rješavanje ključnih problema lokalne zajedinice, privlačenja potencijalnih investitora do proaktivnog komuniciranja sa međunarodnim i domaćim organizacijama civilnog društva i medijima na podizanju svijesti o diskriminaciji i kršenjima ljudskih prava povratničke populacije u Srebrenici.

Vjerujemo da zajedno možemo ponuditi jasnu viziju Srebrenice koja će biti i ostati dom generacije koja svoje danas, i koje svoje sutra, vidi i želi graditi u ovom gradu. Time svi zajedno danas, na 9. januar, datum početka provedbe politike genocida, još jednom šaljemo jasnu poruku da na politike genocida, etničkog čišćenja i ratnih zločina ne odgovaramo mržnjom i nasiljem, već vrijednim radom, našom otvorenošću, našim jedinstvom i konačno, olovkama i glasačkim listićima.

Pozivamo sve građane i građanke porijeklom iz Srebrenice, sve izbjegle i raseljene, kao i one koji privremeno borave u inostranstvu zbog drugih razloga, a posebno one koji su se vratili i žive na području opštine Srebrenica, da naprave iskorak, te poštujući Zakon o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine, prijave svoje prebivalište i izvade lične dokumente u Srebrenici, kako bi na taj način ostvarili biračko pravo za lokalne izbore 2020. godine u Srebrenici", navodi se u deklaraciji.

Deklaraciju su potpisali SDA, SBiH, SBB, DF, PDA, pojedini odbornici u Skupštini Općine Srebrenica, intelektualci i politički aktivisti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije