Privremena istražna komisija PDPSBiH: Zabrinjavajuće stanje u bh. pravosuđu

0
Radiosarajevo.ba
Privremena istražna komisija PDPSBiH: Zabrinjavajuće stanje u bh. pravosuđu
Radiosarajevo.ba / Zgrada Parlamenta BiH

Na 18. sjednici Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH razmatran je Treći godišnji izvještaj Misije Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) o odgovoru pravosuđa na korupciju: Sindrom nekažnjivosti. 

Nakon obavljene rasprave, članovi Komisije konstatirali su da Treći godišnji izvještaj OSCE-a o odgovoru pravosuđa na korupciju, a koji je sačinjen na osnovu praćenja rada na predmetima korupcije u 2019., predstavlja kvalitetan presjek stanja, te da njegov sadržaj ukazuje na zabrinjavajuće stanje u bh. pravosuđu. 

Komisija je zaključila da u vezi s Trećim godišnjim izvještajem Misije OSCE-a u BiH o odgovoru pravosuđa na korupciju: Sindrom nekažnjivosti, traži od Vijeća ministara BiH da odmah preduzme konkretne mjere s ciljem saniranja svih problema s pravosuđem na koje Izvještaj ukazuje, s posebnim osvrtom na upućivanje zakonskih rješenja u parlamentarnu proceduru, uključujući i zakonske prijedloge kojim bi bila osigurana odgovornost trenutnog saziva Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) za ovakvo stanje u pravosuđu, u roku od 60 dana od dana usvajanja ovog zaključka. 

Također, komisija traži od VSTV-a da u roku od 15 dana odgovori zbog čega je u izvještajnom periodu došlo do "zatajenja krivično-pravnog sistema koje je dovelo do de facto nekažnjivosti za počinioce brojnih teških djela“ (korupcije), sa konkretnim osvrtom na razloge za "dramatičan pad u broju novih optužnica“, "nagli pad u stopi osuđujućih presuda“, te "sve duže trajanje postupaka“, koji trendovi su opisani u Poglavlju 1. 

Nadalje, traže odgovor i zbog čega postoji „nespremnost VSTV da podrži etičke standarde i osigura odgovornost u okviru pravosuđa“, sa posebnim osvrtom na primjere neprimjerenog ponašanja pravosudnih institucija u 2019., koje su razmotrene u Poglavlju 2. 

S obzirom na to da Izvještaj ukazuje i na „toliko krajnje pogrešno tumačenje zakona“ unutar samog VSTV-a, Komisija želi da zna da li je VSTV već preduzeo mjere edukacije s ciljem saniranja ovog zabrinjavajućeg problema; da li je VSTV zauzeo zvaničan stav po pitanju Izvještaja; da li javno izneseni stavovi predsjednika VSTV-a o Izvještaju i nadležnostima OSCE-a, predstavljaju zvaničan stav VSTV-a, te da li je VSTV otpočeo proces preduzimanja mjera usmjerenih ka saniranju problema navedenih u Izvještaju. 

S obzirom na jasno upozorenje šefa Misije Evropske unije u BiH, izrečeno tokom prezentacije Izvještaja, da Bosna i Hercegovina ne može dobiti kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji dok se ne unaprijedi stanje u pravosuđu, Privremena istražna komisija traži od Direkcije za evropske integracije BiH da je izvijesti o svim preduzetim, ili planiranim, koracima od strane Direkcije prema nadležnim domaćim institucijama kako bi to pitanje dobilo prioritetni tretman. 

U okviru tekućih pitanja, članovi Privremene istražne komisije usvojili su zaključak kojim se zadužuju službenici Sekretarijata PSBiH koji Komisiji pružaju stručnu i administrativno-tehničku podršku da izvrše analizu svih pristiglih predstavki koje građani upućuju Privremenoj istražnoj komisiji, i predlože Komisiji kojim institucijama bi navedene predstavke trebalo poslati na daljnje postupanje. 

Sljedeća sjednica Privremene istražne komisije Predstavničkog doma PSBiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH bit će održana u ponedjeljak, 7. decembra 2020., najavljeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije