Pripadnici/ce Ostalih i dalje ne mogu biti birani na izborima

Radiosarajevo.ba
Pripadnici/ce Ostalih i dalje ne mogu biti birani na izborima
Ni nakon 23 godine Ustav BiH nije omogućio pripadnicima/ama nekonstitutivnih naroda da izaberu svog predstavnika/cu na izborima.

To je nastavak sistemske ustavne diskirminacije koja, na ovaj ili druge načine, pogađa sve građane i građanke bh. društva.

"Prazan glasački listić koji su pripadnici/e Ostalih ubacili/e u glasačku kutiju na ovogodišnjim Općim izborima 2018. godine je jasna poruka nadležnim vlastima i međunarodnoj zajednici da proses ustavnih reformi treba da se pokrene sa mrtve tačke", navodi se u saopćenju Inicijative Građanke za ustavne promjene.

Žene kao većinska populacija ovog društva snose najveći dio tereta ustavne diskriminacije.

Nejednak pristup zdrastvenom sistemu, kao i nepristupačne i nejednake socijalne politikame i porodična zaštita su rezultat trenutnih ustavnih rješenja.

I u ovoj godini građanke i građani BiH se i dalje suočavaju sa nastavkom problema od kojih izdvajamo samo neke: neujednačene porodiljske naknade (tamo gdje postoje) koje zavise od kantonalnih politika, neusklađene cijene lijekova, rascjepkanost zdrastvenog sistema na kantonalnom, entitetskom, i državnom nivou, nepostojanje alimentacionog fonda i dr.

Inicijativa "Građanke za ustavne promjene" zahtjeva od nadležnih vlasti da započnu pregovore i razmatranje prijedloga i podnesenih amandamana na izmjene i dopune Ustava BiH.

Pozivamo i predstavnike/ce međunarodnih aktera/ki da svojim uticajem i inicijativom započnu otvaranje pitanja ustavnih promjena i pokretanju javne rasprave o pitanjima učešća građana i građanki u ustavnim procesima.

Platforma ženskih prioriteta sa amandmanima na Ustav BiH koju je Inicijativa "Građanke za ustavne promjene" uputila na razmatranje Vijeću ministara i Kolegiju Predstavničkog doma PS BiH još 2014. godine, a koja do sada nije razmatrana, je osnov za kreiranje boljih ustavnih rješenja kojima bi se podjednako od različitih vrsta diskriminacije zaštitili svi građani i građanke.

Od vlasti i vladajućih političkih partija tražimo da uzmu u razmatranje ponuđena rješenja sadržana u Platformi ženskih prioriteta sa amandmanima na Ustav BiH i na taj način pokažu političku volju za rješevanje problema s kojima se svakodnevno susreću građani i građanke BiH.

Predloženi amandmani na Ustav BiH koje je Inicijativa „Građanke za ustavne promjene“ uradila su dobra podloga za zaustavljenje i dalje preveniranje ustavne diskriminacije građana, osobito građanki bh. društva, zaključuje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije