Principe za izmjene Ustava BiH podržalo više od 50.000 građana

1
Radiosarajevo.ba
Principe za izmjene Ustava BiH podržalo više od 50.000 građana
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Zastava Bosne i Hercegovine

Web aplikacija koja je pokrenuta s ciljem da građani Bosne i Hercegovine mogu dati svoju podršku 'Principima za izmjene Ustava BiH', već bilježi sjajne rezultate.

Do sada je 'Principie za izmjene Ustava BiH', koje zastupaju Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Hrvatsko narodno vijeće (HNV), Srpsko građansko vijeće (SGV) i Forum parlamentaraca BiH 1990 uz podršku još desetina organizacija civilnog društva, putem ove platforme podržalo više od 50.000 građana.

Ovo je prvi put u Bosni i Hercegovini da se građani mogu očitovati o postojećem ustavno pravnom sistemu, kojem ih do sada niko od 1996. godine ni na koji način nije pitao.

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

Izmjenama Ustava treba se definirati i precizirati onemogućavanje paralize njenih institucija te afirmirati građanski karakter društva i jačanje demokratske države po uzoru na sve demokratske države u Evropi i svijetu.

"Odlučivanje o ustavnim promjena mora se vratiti u institucije sistema, u Parlamentarnu Skupštinu BiH koja će u rasprave uključiti nevladin sektor, akademsku zajednicu, medije i najširi krug građana. Bosna i Hercegovina je više stotina godina bila multikonfesionalna i multinacionalna zemlja u kojoj je bogatstvo različitosti bila prednost. Jedinstvo različitosti je i danas u najvećoj mjeri način života u njoj. Ustav Bosne i Hercegovine to mora sadržavati, promovirati i omogućavati", ističu organizatori između ostalog.

O čemu se radi i kako izgleda peticija, pogledajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije