Primopredaja medicinske opreme: Respiratori za KCUS i Opću bolnicu

0
Fena
Primopredaja medicinske opreme: Respiratori za KCUS i Opću bolnicu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Opća bolnica

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (KS) je putem Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP), a u skladu s Odlukom Vlade KS, osigurao medicinsku opremu i materijal u vrijednosti od 718.110 KM (s PDV-om). 

Dio opreme (tri respiratora marke "Mindray"), ukupne vrijednosti od 206.400 KM danas je uručen Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS). 

Premijer KS Mario Nenadić je, nakon primopredaje vrijedne opreme, istaknuo kako se radi o opremi koja je osigurana putem vladinog programa u sklopu kojeg su osigurana sredstva od oko devet miliona KM. 

"Prvi milion KM iskoristili smo još u aprilu/maju za nabavku prve neophodne količine medicinske i zaštitne opreme, namijenjene liječenju od Covid-19, a danas smo u situaciji da isporučimo i drugi dio opreme", kazao je Nenadić, navodeći kako se njena distribucija vrši na temelju zahtjeva javnih zdravstvenih ustanova. 

Podsjetio je kako je projekt realiziran u saradnji s UNDP-om BiH, na temelju sporazuma potpisanog u aprilu ove godine, potcrtavajući kako je KS osigurao dovoljne količine medicinske i zaštitne opreme. 

Zadovoljstvo povodom uručenja medicinske opreme iskazala je generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović, naglašavajući kako je u situaciji pandemije koronavirusa svaka vrsta pomoći dobrodošla. 

Izražavajući nadu da će što manje bolesnika trebati invazivnu podršku respiratora, Izetbegović je podsjetila kako KCUS trenutno raspolaže sa 127 respiratora i 49 mašina za anesteziju, koje se, također, mogu koristiti za mehaničku ventilaciju. 

Odgovarajući na novinarska pitanja, generalna direktorica KCUS-a je kazala kako se radi o Mindray respiratorima, kineske proizvodnje, te da su prije nekoliko dana stavljena u funkciju i tri respiratora koje su donirali Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE). 

U osvrtu na aktuelnu epidemiološku situaciju i pohvale koje je zdravstvenim institucijama u Sarajevu uputio predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Izetbegović ističe kako KCUS zaslužuje sve pohvale, podsjećajući da se on (KCUS) jedini bavi bolesnicima oboljelim od Covid-19. 

"Mi imamo istureno odjeljenje Infektivne klinike u Podhrastovima i tamo u ovom trenutku imamo 36 bolesnika, od kojih devet u intenzivnoj njezi. Nisu svi na invazivnoj respiraciji, neki su na neinvazivnoj podršc",  precizirala je Izetbegović, dodajući da KCUS, uz brigu o oboljelim od koronavirusa, pruža i sve druge usluge za koje je registriran. 

Primopredaju medicinske opreme pozdravio je i šef Programa za lokalni razvoj UNDP-a u BiH Edis Arifagić, istaknuvši kako je UNDP ponudio pomoć vladama na svim nivoima još u martu ove godine, kada je pandemija krenula s globalnim širenjem. 

"Putem niza aranžmana s domaćim vladama i međunarodnim donatorima uspjeli smo nabaviti ogromnu količinu medicinskih sredstava, koja su tada bila deficitarna u najvećem dijelu svijeta zbog ogromne globalne potražnje", kazao je Arifagić. 

Ocijenio je kako su sada u najvećoj mjeri zadovoljene potrebe za esencijalnom opremom, te da se aktivnosti u tom pogledu nastavljaju, s obzirom na prirodu pandemije i činjenicu da se 'ne smiruje' na globalnom, regionalnom i lokalnom planu. 

Nakon primopredaje u KCUS-u, uslijedila je i predaja opreme Općoj bolnici "Prim. dr Abdulah Nakaš" (četiri respiratora Mindray, vrijednosti od 275.200 KM), te prijem zaštitne opreme u skladištu Kantonalne uprave Civilne zaštite, uključujući 389.000 komada zaštitnih rukavica, 100.000 hirurških maski, 20.000 FFP2 maski i 140.000 hirurških kapa.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić koji je uz direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Sakiba Katanu i šefa programa za lokalni razvoj UNDP-ja u BiH Edisa Arifagića prisustvovao današnjoj  primopredaji medicinske opreme, najavio je uskoro  i donaciju zaštitne  opreme za osoblje ove  zdravstvene ustanove. 

Donatorima, Vladi KS i Zavodu zdravstvenog osiguranja na ovoj vrijednoj donaciji se zahvalio predsjednik Upravnog odbora Opće bolnice dr. Sead Željo. Ovom prilikom je naglašeno da je za donirane respiratore osiguran servis i da  će biti brzo staviljeni u funkciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije