Prijedor danas tuguje: Sjećanje na ubijene, suze za 102 ubijena djeteta

F. Z.
Prijedor danas tuguje: Sjećanje na ubijene, suze za 102 ubijena djeteta
FOTO: Radiosarajevo.ba / Prijedor: Dan bijelih traka
Preživjeli Prijedorčani i njihovi prijatelji iz cijele Bosne i Hercegovine danas su u ovom gradu obilježili 31. maj, Dan bijelih traka, simbol stradanja Prijedorčana koji su ubijeni 1992. godine.

Podsjetimo da su na današnji dan, 31. maja 1992. godine, srpske vlasti putem Radio Prijedora naredila da svo nesrpsko stanovništvo stanovništvo okači na svoje kuće bijele čaršafe, a da na ruke vežu bijele trake. Na ovaj dan je osnovan i logor Omarska, kroz koji je prošlo više od 3.300 zatvorenika.

Prijedorčani su se danas, mirnom protestnom šetnjom do Gradskog trga, još jednom sjetili 3.176 ubijenih, među kojima je 102 djece.

Nosili su preživjeli 102 ruže i 102 peškirića, na kojima su izvezena imena i prezimena te godine rođenja 102 ubijene djece. Nosili su i seharu, pa su, čitajući imena ubijene djece, stavljali peškiriće u kutiju, i time onima koji ne dozvoljavaju izgradnju spomenika ubijenoj djeci poručili da ih ponovo ubijaju 2018. godine.

"Nisu u pitanju samo bošnjačka djeca, ima i hrvatske i srpske djece. Mi ne izostavljamo nikoga. Idemo ka budućnosti, a ne vraćanju unazad u '90-e godine što čine gradske vlasti", poručio je ranije Fikret Bačić, predstavnik roditelja ubijene djece Grada Prijedora i jedan od nosioca organizacije Bijelih traka u Prijedoru.

Uz Prijedorčane su stajale i predstavnice brojnih ženskih udruženja iz Višegrada, Bijeljine, Tuzle, Banje Luke, Gradiške...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije