HNS / Prijedlog: Kanal na hrvatskom jeziku koji će se finansirati iz zajedničke kase

27. 02. 2017. u 19:28:00 Fena

Shares: 0

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (GV HNS) BiH donijelo je u ponedjeljak glavne zaključke Prijedloga transformacije Javnog RTV sistema.

Glavni zaključci do kojih je ovaj Prijedlog došao, i koji su ponuđeni za raspravu svim zainteresira­nim javnostima u BiH, su slijedeći:

1. Koncept i model ustroja Javnog RTV sustava trebaju biti usklađeni s osnovnim i natkrovljujućim načelom Ustava BiH, načelom konstitutivnosti naroda, te uva­žavati činjenicu da je Bosna i Hercegovina sastavljena od dva entiteta.

2. U skladu s bosanskohercegovačkim društvenim i političkim specifičnostima, te komparativnim iskustvima europskih država slične identitetske i društvene pluralnosti, kao najprikladniji koncept i model ustroja Javnog RTV sustava BiH može se smatrati takozvani integrirajući model. U integrirajućem modelu ustroja Javnog RTV sustava posebnosti segmenata se uvažavaju, ali se ističu i integra­cijske vrijednosti zajedničkog društva. Segmenti, u našem slučaju konstitutivni narodi, u ovom modelu ne vide gotovo nikakvu opasnost od pokušaja asimilacije, niti od stvaranja zajedničkih vrijednosti na razini pluralnog bosanskohercegovač­kog društva i složene multinacionalne države, te svjesno i svojevoljno pristaju njegovati i dijeliti te vrijednosti. Primarna ciljna skupina svakog servisa je jedan segment, ali se niti na koji način ne isključuju programske potrebe recipijenata koji ne pripadaju tom segmentu.

3. Hrvati kao konstitutivan narod u BiH imaju ustavno pravo na vlastiti Javni RTV servis. Pravo ne samo na Javni RTV servis koji program emitira na hrvatskom jeziku, nego i Javni RTV servis čiji programski sadržaji afirmativno konotiraju i reproduciraju društveni, nacionalni i kulturni identitet Hrvata u BiH i čine ga prisutnim, vidljivim i prepoznatljivim u bosanskohercegovačkom pluralnom javnom i medijskom prostoru, te afirmiraju društvena i politička prava Hrvata kao konstitutivnog naroda.

4. Javni RTV servis u na hrvatskom jeziku treba biti sastavni dio Javnog RTV sustava BiH, i kao takav, financiran iz javnih sredstava.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: BiH HNS RTV sistem

NEMA KOMENTARA