Prije 32 godine na Brčanskoj Malti odbranjene su i Tuzla i Bosna i Hercegovina

13
Radiosarajevo.ba
Prije 32 godine na Brčanskoj Malti odbranjene su i Tuzla i Bosna i Hercegovina
Screenshot / Tuzla (15. maj 1992.)

Prije tačno 32 godine, 15. maja 1992. godine, u naselju Brčanska Malta dogodila se jedna od najvažnijih bitaka za odbranu Tuzle.

Tada su pripadnici rezervne policije i Teritorijalne odbrane (TO) porazili rezerviste Jugoslavenske narodne armije (JNA) i paravojne srpske snage koje su pokušale zauzeti grad.

Prilikom izvlačenja JNA iz kasarne prema Majevici, na Brčanskoj Malti, došlo je do sukoba između vojnika JNA i Teritorijalne odbrane i policije Tuzle.

Velež poražen u mostarskom derbiju: Zrinjski sa Arene Rođeni nosi puni plijen

Velež poražen u mostarskom derbiju: Zrinjski sa Arene Rođeni nosi puni plijen

Za Tuzlu i njene građane ovaj događaj je značio odbranu grada i sprječavanje JNA i okupacije srpskih ekstremista. Tom prilikom poginulo je 49 rezervista JNA i četiri pripadnika tuzlanske policije, dok je 25 policajaca ranjeno. Tuzlaci ovaj datum obilježavaju kao Dan oslobođenja grada, dok ga udruženja iz RS-a obilježavaju kao stradanje pripadnika bivše JNA.

"Petnaestog maja 1992. godine odbranjena je sloboda Tuzle i Bosne i Hercegovine. Ja sam danas ovdje kao član Predsjedništva BiH da iskažem duboko poštovanje herojima i braniteljima Tuzle i Bosne i Hercegovine. Nikada nećemo dozvoliti da se izjednačavaju oni koji su branili državu Bosnu i Hercegovinu i oni koji su napadali na Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu. Između onih koji su branili i onih koji su napadali Bosnu i Hercegovinu, između ostalog, postoji i civilizacijska razlika", rekao je prošle godine na obilježavanju Dana oslobođenja Tuzle Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Izravni akter događaja 15. maja 1992. godine bio je Selim Bešlagić, gradonačelnik Tuzle, koji je imao ponudu komandanata Jugoslovenske narodne armije da proglasi „izvijesnu autonomiju“, ali je on odbio takvu ponudu rekavši da „nema druge države osim Bosne i Hercegovine“. Bešlagić je prošle godine mladim generacijama poručio:

"Čitajte, gledajte i promovišite istinu... Tužilaštvo BiH je odbacilo bilo kakvu sumnju, INTERPOL je odbacio sve potjernice, što drugim riječima znači da nam je jedino ostalo da sa ljudima koji su imali ovdje nesreću, s tim ljudima koji su tada bili na strani agresora, sjednemo i razgovaramo."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije