Prije 30 godina Sarajevo je odbranilo Porodilište: Bila je to bitka za bebe

7
Fena
Prije 30 godina Sarajevo je odbranilo Porodilište: Bila je to bitka za bebe
Foto: YouTube / Granatiranje porodilišta u Sarajevu

Tek rođene Sarajlije u porodilištu su na današnji dan 1992. godine postale najstrašnije žrtve agresora, a učesnici odbrane tvrde da je ta odbrana bila ključna i za odbranu grada.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sarajevo Sejad Đozo je nakon polaganja cvijeća izjavio da se ovaj datum treba obilježavati svake godine, i tako se sjećati svih onih koji su živote dali za državu, a među njima i tada tek rođenih naših sugrađana.

"Prije trideset godina odbranila se ova zgrada, ali nažalost pet nedužnih beba nije preživjelo. Gledajući prizore granatiranja porodilišta nažalost mogli smo naslutiti da će ovo biti najkrvaviji rat, poslije Drugog svjetskog rata", poručio je, tom prilikom Đozo.

Femicid još uvijek nije zasebno krivično djelo u Bosni i Hercegovini

Femicid još uvijek nije zasebno krivično djelo u Bosni i Hercegovini

Organizator otpora s područja općine Centar i ratni komandant odreda "Koševsko brdo" Sead Alić kazao je da se 26. maja 1992. vodila teška borba, jer su to tada bile sve unaprijed smišljene akcije koje su imale jedan monstruozni cilj - uništavanja Sarajeva i njegovih stanovnika.

Današnjem obilježavanju godišnjice prisustvovali su vijećnici Velija Katica, Hidajet Porić i Dženan Mulić.

Gradsko porodilište "Dr. Zehra Mujdović" izgrađeno je sredstvima samodoprinosa građana Sarajeva 1977. godine, a uništeno u periodu 1992. - 1995 godine. Obnovljeno je sredstvima Republike Turske, Kantona Sarajevo i Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije