Prije 28 godina: Na današnji dan se u Parizu cijeli svijet divio antifašističkoj Armiji RBiH

7
Radiosarajevo.ba
Prije 28 godina: Na današnji dan se u Parizu cijeli svijet divio antifašističkoj Armiji RBiH
Foto: Centar za mir Mostar / Semir Drljević Lovac nosi zastavu s ljiljanima u Parizu

Armija Republike Bosne i Hercegovine je jedini nasljednik velike antifašističke tradicije Bosne i Hercegovine, poručio je svojevremeno član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Dok Evropa i svijet ustaju protiv putinizma koji, poput Hitlerove Njemačke, napada susjedne zemlje i atakuje na vrijednosti demokratskog svijeta, dok jača krajnja desnica i snaži populizam, važno se prisjetiti i tih vrijednosti na kojima je počela borba za slobodu Bosne i Hercegovine.

Armija RBiH nastala je na idealima Platforme Predsjedništva BiH iz juna 1992. godine, Ona koja je bila temeljni politički akt koji je definirao političke ciljeve borbe u kojoj je bila angažirana Armija RBiH. General Jovan Jovo Divjak je znao reći da je to najjači dokument poslije 1943. godine. Ona afirmira snažnu zajedničku borbu svih Bosanaca i Hercegovaca.

Migranti iz Srbije sve češće biraju put ka Bosni i Hercegovini

Migranti iz Srbije sve češće biraju put ka Bosni i Hercegovini

Takvoj, slavnoj, antifašističkoj vojsci cijeli svijet je odao poštovanje na Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja 1995. godine. To je najveće priznanje koje su dobili najbolji sinovi i kćeri naše domovine, vojska jedne male, ali hrabre države, odlučne da opstane.

Naime, tog 9. maja 1995. godine dana Bosna i Hercegovina prvi put u svojoj historiji dobila poziv da učestvuje u vojnoj paradi u povodu Dana pobjede nad fašizmom.

"Armija RBiH na ovaj način je dobila priznanje svijeta za borbu koju je vodila i postala dio evropske antifašističke porodice", objavljeno je svojevremeno u video snimku Centra za mir i multietničku saradnju Mostar.

Zastava s ljiljanima koju je u glavnom gradu Francuske nosio legendarni mostarski komandant, jedan od ratnih komandanata 41. motorizovane Viteške brigade Semir Drljević Lovac je zastava pod kojom su ginuli najbolji sinovi Bosne i Hercegovine, zastava Kraljevine Bosne, jedne od najstarijih država Evrope.

Bilo je to, također, priznanje i herojskoj borbi Mostaraca koji su u nemogućim uslovima "odbranili državnost BiH i principe zajedničkog života na ovim prostorima".

Sve je to bila Armija BiH, antifašistička vojska nepokorene države.

Neka je vječni rahmet, slava i hvala herojima Armije RBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije