Preživjele žrtve Stojana Župljanina pisali Borjani Krišto: "Ne smiju se i ne mogu se dati garancije"

6
Radiosarajevo.ba
Preživjele žrtve Stojana Župljanina pisali Borjani Krišto: "Ne smiju se i ne mogu se dati garancije"
Foto: EPA / Stojan Župljanin

Udruženje svjedoka i žrtava genocida, Savez logoraša u Bosni i Hercegovini i Udruženje porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba Kotor Varoš uputili su zajedničko pismo predsjedavajućoj Vijeća ministara Borjani Krišto u vezi zahtjeva Stojana Župljanina o puštanju na prijevremenu slobodu.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

"Mediji u BiH i regionu su objavili informaciju da je zločinac Stojan Župljanin, presuđen odstrane MKSJ u Den Hagu zatražio garancije od Vijeća Ministara BiH za prijevremeni izlazak na slobodu.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Smatramo da Vijeće Ministara BiH nema legitimititet davanja garancija sve dok Vijeće Ministara BiH ,na čelu sa Ministrom pravde, blokira upis pravosnažnih presuda MKSJ u pravni system BiH, o čemu postoje kritički izvještaji MKSJ i Rezidualnog Mehanizma za krivične sudove iz Den Haga, upućeni Vijeću Sigurnosti UN-a. Ne smiju se i ne mogu se dati garancije bez mišljenja žrtava Župljaninovih zločina i nakon što se presude MKSJ upišu u krivične evidencije naše države.

Upravo blokade i opstrukcije upisa presuda MKSJ omogućavaju da se zločinci politički i društveno angažiraju u BiH, da budu "besprijekorni" građani da se ne upisivanjem presuda omogućava negacija zločina i presuda MKSJ .

Davanje garancija Stojanu Župljaninu bi bila potvrda, da se nakon političke podrške Dariju Kordiću od strane Predsjednice Federacije BiH, Lidije Bradare i ministrice u Vladi F BiH, Sanje Vlaisavljević sistemski podržavaju zločinci i zločinačke politike koje su presuđene od strane MKSJ", stoji u pismu preživjelih žrtava Stojana Župljanina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije