Preživjele žrtve genocida u BiH: "Karadžić pokušava da izbjegne služenje doživotnog zatvora!"

9
Radiosarajevo.ba
Preživjele žrtve genocida u BiH: "Karadžić pokušava da izbjegne služenje doživotnog zatvora!"
Foto: EPA-EFE / Radovan Karadžić u sudnici

Udruženja žrtava i svjedoka genocida i udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" uputili su danas pismo naslovljeno na Antonija Guterresa, generalnog sekretara UN, Gracielu Gatti Santanu, predsjednicu MICT-a, Sergea Bramertza, glavnog tužitelja MICT-a te Vladi Velike Britanije.

U pismu se upozorava kako ratni zločinac Radovan Karadžić pokušava da izbjegne služenje doživotnog zatvora.

Podsjećamo Karadžić je 2016. godine prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora, a nakon žalbenog postupka sud u Hagu mu je 2019. godine izrekao kaznu doživotnog zatvora. On se u zatvoru nalazi od 21. jula 2008, kada je uhapšen u Srbiji, gdje se krio 12 godina.

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Dragan Bursać: Hoće li Sarajevo 'ugostiti' zločince Karadžića i Mladića?

Dragan Bursać: Hoće li Sarajevo 'ugostiti' zločince Karadžića i Mladića?

Sudije su Karadžića proglasile krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine, progon i ubistva Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperskom vatrom i uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga za taoce.

Pismo preživjelih žrtava objavljujemo u cijelosti:

"Radovan Karadžić, međunarodni ratni zločinac, ne odustaje od pokušaja da izbjegne služenje doživotne robije zbog počinjenog genocida i četiri zločinačka poduhvata u kojima je bio jedan od glavnih planera.

Republika Srbija uz pomoć Ruske federacije je angažirala više od 120 tzv. srpskih intelektualaca, uglavnom osoba koje su u proteklim ratovima učestvovali, rukovodili  i pružali podršku Radovanu Karadžiću, Slobodanu Miloševiću, Jovici Stanišiću, Frenkiju Simatoviću, Ratku Mladiću i drugim zločincima, da napišu pismo u kojem kritikuju vladu Velike Britanije, MICT  i navodne loše uslove u britanskom zatvoru u kojem boravi Radovan Karadžić.

Među "intelektualcima" se nalazi međunarodni ratni  zločinci, njihovi pomagači i osobe koje ne priznaju naslijeđe ICTY/MICT iz Den Haga. Već dugo su se u Srbiji probudili "aveti prošlosti" koji ne biraju sredstva da štite ratne zločince, negiraju zločine i čak glorificiraju zločin i zločince, te ovo pismo to i potvrđuje.

Šokantne poruke šefa ruskog Roscosmosa: Izvući Karadžića i Mladića iz Haaga

Šokantne poruke šefa ruskog Roscosmosa: Izvući Karadžića i Mladića iz Haaga

Molimo Vas da ne nasjedate na provokacije iz Srbije i mi žrtve smo duboko ubijeđeni da Radovan Karadžić u Velikoj Britaniji uživa najviši, dozvoljeni stepen prava, kao presuđeni međunarodni zločinac shodno zakonima u Velikoj Britaniji.

Podržavamo rad MICT i opredjeljenost Velike Britanije da sarađuje i pruža pomoć MICT. Mi žrtve nikada nismo  dobili bilo kakvu podršku ili vidjeli emociju koja bi dolazila iz Srbije.

I dan danas Srbija i njezini "intelektualci" negiraju zločin genocida presuđen od ICTY/MICT i ICC.

Molimo Vas da ne obraćate  pažnju na one koji danas pišu pisma podrške Radovanu Karadžiću boreći se za njegova demokratska prava, a ranije su pred ICTY/MICT svjedočili o nevinosti Radovana Karadžića, optužujući nas žrtve da smo sami sebe ubijali i da su logori smrti bili hoteli s pet 5 zvjezdica.

Danas nažalost moramo čitati  iste lažne priče koje dolaze iz Srbije i Rusije, da se ratnim zločincima uskraćuju njihova demokratska  prava.

Tražimo da preduzmete mjere iz vaše nadležnosti i da tzv. intelektualcima u saradnji sa drugim državama i institucijama, a zbog laži i dezavuisanja međunarodne javnosti, zabranite ulazak u zemlje EU svima onima koji su svojim potpisima pokušali prevariti i
ismijati vas i međunarodno pravo."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije