Kampanje / Prevencija nasilja je odgovornost institucija ali i svih građana i građanki

10. 12. 2018. u 16:27:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

“Prevencija je zaista ključna i ona nije odgovornost samo institucija vlasti nego svih nas. Svi mi smo imali priliku susresti se sa nekim ko je pretrpio ili počinio nasilje i na svima nama je da zajedno radimo na suzbijanju nasilja”, izjavio je David Saunders predstavnik UN Women, na završnom događaju kampanje «Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno»

Dodao je da je ovogodišnji slogan kampanje upravo pozivao na zajedničku akciju u prevenciji nasilja.

Također, naglasio je kako se bh. institucije više fokusiraju na direktni rad sa osobama koje su pretrpjele nasilje, nego na prevenciju, ali i da su se desili pomaci u školama i zdravstvenim institucijama kada je prevencija u pitanju.

U svom obraćanju Saunders je podsjetio da su u proteklih 16 dana kampanje širom naše zemlje građani i građanke imali priliku, da tokom besplatne vožnje u Narandžastom UN Women autobusu, razgovaraju sa predstavnicima policije, zdravstvenih institucija, socijalnih službi i nevladinih organizacija i tako saznaju više o vrstama nasilja, načinima sprečavanja i zaštiti žrtava.

Narandžasti UN Women autobus tokom 16 dana aktivizma prešao je 2.907 kilometara, a u razgovoru sa građanima i građankama Livna, Bihaća, Banje Luke, Brčkog, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Mostara i Sarajeva, predstavnici institucija koje djeluju u sistemu zaštite proveli su 112 sati.

Tokom kampanje u autobusu desile su i prijave nasilja u porodici, a stručna lica žrtve su savjetovala o njihovim pravima i načinima zaštite.

“Ljudska prava su osnov za sigurnost, razvoj i mir. Kako možemo uživati u sigurnosti i razvoju ako ne poštujemo ljudska prava žena i ne spriječimo nasilje nad njima?!”, kazala je na današnjoj panel diskusiji Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN-a u Bosni i Hercegovini.

Istakla je također kako su nažalost netolerancija, ksenofobija i nacionalizam svugdje u porastu, a da sigurniji i prosperitetniji svijet za sve buduće generacije ne možemo očekivati ukoliko svi ne stanemo u odbranu ljudskih prava za sve.

“Započnimo tako što ćemo stati u odbranu prava žena koje proživljavaju nasilje”, poručila je ona.

Dodala je da žene, djevojke i djevojčice trebaju preuzeti kontrolu nad svojim životima i reći ne nasilju u svim oblicima.

“Nastavit ćemo naš akivizam na njegovanju nenasilnog društva i educirat ćemo naše sinove da odrastu u rodno savjesne muškarce, kako bi naše kćerke imale svijetlu budućnost slobodnu od nasilja“, izjavila je Marie Bergstrom, šefica Švedske razvojne agencije SIDA i najavila kako će Švedska nastaviti podržavati rad UN Women BiH na rodnoj ravnopravnosti.

Na završnom događaju kampanje danas su predstavljena i inovativna IT rješenja srednjoškolaca namjenjena za primjenu u prevenciji nasilja. Prezentirana je TraceBrace narukvica kojom korisnik u slučaju opasnosti šalje SOS poruku unaprijed određenom kontaktu te web site NisiSama, prvi vršnjački portal kreiran s ciljem pružanja podrške mladim djevojakama i njihovom osnaživanju. Ove IT ideje rezultat su prošlogodišnje UN Women kampanje 16 dana aktivizma, a na njihovom razvoju UN Women je radio u saradnji s Networksom.

“Na finalnom proizvodu radili smo cijelu godinu, uz podršku UN Womena i finansijsku podršku, a sam projekat je implemetirao Networks. Planiramo crowdfunding kampanju, gdje ćemo uputiti poziv za donacije kako bismo u narednom periodu ovdje u BiH mogli nastaviti sa proizvodnjom narukvica koje će se prodavati po cijeni od 20 KM”, izjavio je Almedin Beganović iz TraceBrace tima.

Portal NisiSama bit će online od februara, a njegova uloga je da osvijesti, edukuje i informiše mlade djevojke o problemu nasilju.

“Na našem portalu se nalazi kviz, informativni dio i sos rubrika gdje se mogu vidjeti institucije kojima se djevojke mogu obratiti za pomoć te pročitati fenomenalne priče drugih mladih djevojaka koje govore kako su se one izborile u svijetu punom stereotipa”, kazala je Fatima Huseinspahić, članica tima koji je radio na ovom projektu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA