Bakir Izetbegović: Zašto je općina Centar važnija od drugih općina

E. H.
Bakir Izetbegović: Zašto je općina Centar važnija od drugih općina
Kongresna sala hotela Holiday u Sarajevu danas je bila domaćin predsjedniku Stranke demokratske akcije Bakiru Izetbegoviću, koji je govorio o rezultatima lokalnih izbora u našoj državi iz ugla stranke koju on predvodi.

„Za iduće izbore ćemo vjerovatno morati povećati binu“, na početku je kazao Izetbegović, aludirajući na binu na kojoj stoje načelnici. „SDA je postigla zaista historijski rezultat, najbolji od smrti rahmetli Alije i najbolji u 21. stoljeću, te se nadamo da nam na taj uspjeh neće baciti sjenu loša odluka Ustavnog suda u vezi sa Srebrenicom. Imamo 54 mandata više u općinskim vijećima nego na prošlim izborima, SDA je osvojila ukupno 32 načelničke pozicije.“

Načelničke pozicije su, nastavio je on, priča za sebe i većinom su odraz personalne snage pojedinih kandidata.

„SDA je dobila važnu poruku i lekciju od glasača, kada je riječ o pojedinim općinama, i mi ćemo je znati primijeniti. Jako nam je važna pobjeda u općinama Kantona Sarajevo, što smo zaokružili osvajanjem općine Centar i pokazali da smo najbolja urbana stranka. To što su glasači izabrali nekog drugog, znači da ovdje vlada demokratija, onakva kakvu zagovara i SDA“, rekao je Izetbegović i dodao:

"Naime, vi imate općina koje imaju nekoliko hiljada stanovnika, a ne mogu pomoći same sebi. Naravno da je općina Centar u kojoj su koncentrirane državne, kulturne i međunarodne institucije višestruko važnija. Naravno, sve su važne, ali budući da SDA tamo nije imala načelnika 18 godina, mi smo zadovoljni uspjehom."

Prema njegovim riječima, SDA je zadovoljna koalicijskim sporazumom sa SBB-om, koji, mišljenja je on, nema alternativu u BiH.

Izetbegović je stava da u Evropi definitivno sazrijeva stav o tome šta se dešava u RS-u. "Dodik će se, htio ne htio, naći na udaru sudova, međunarodne zajednice, zbog svojih ilegalnih postupaka, te mu je bolje da se mijenja, nego da ga drugi mijenjaju. Ali, definitivno se neće dopustiti destabilizacija regiona i očekujem da će doći do reakcije međunarodnih faktora."

O hapšenjima u Orašju, lider SDA je rekao: "Nisam znao za hapšenja u Orašju niti za bilo koja druga hapšenja, niti treba ja to da znam. Došlo je do izvjesne ljutnje između zvaničnog Sarajeva i Zagreba i to je zanimljivo u ovom slučaju. Optužnicu je podigla Hrvatica, tužiteljica, Srbin proveo akciju, direktor SIPA-e, tako da ne vidim razlog za ljutnju Hrvata na nas."

Prokomentirao je i izbore u SAD-u riječima kako BiH jeste imala saradnju s Billom Clintonom te je podsjetio kako je u vrijeme Demokrata i njihove vladavine krenula podrška BiH, ali je naglasio da će naša zemlja sarađivati s bilo kim koga američki narod izabere.

Veliki broj zvanica i zvaničnika SDA koji su visoko pozicionirani u vlasti BiH došli su danas na obraćanje i druženje, u hotelu Holiday bio je i državni premijer Denis Zvizdić, skupu su se pridružili i svi načelnici koji su osvojili mandate na prethodnim izborima, zatim predstavnici bošnjačkog naroda u RS-u, na čelu s Ramizom Salkićem, majke Srebrenice...

Predstavljeni su svi načelnici SDA, koji su osvojili povjerenje glasača na prethodnim izborima.

Nermin Mandra, načelnik Kaknja, u ime ostalih načelnika je poručio:

"Zadovoljstvo mi je uputiti pozdrave u ime načelnika koalicije koji su uspjeli dobiti povjerenje građana. Još u izbornoj noći mi smo svoja razmišljanja usmjerili ka kolosijeku realizacije naše izborne platforme i prosperitetu naših općina. Shvatili smo izbor kao čast, ali i kao obavezu da radimo u interesu naših građana. Svjesni da je najbolja ona lokalna zajednica koja najbolje iskoristi svoje resurse, mi započinjemo realizaciju projekata lokalnih zajednica kao malih europskih gradova, s dobrim stanjem u ključnim organima za razvoj općina."

Zahvalio se svima koji su im "ukazali čast da budu u službi naroda, zavičaja i domovine".

Više od mjesec dana prošlo je od održavanja izbora, a prije osam dana zvanično su i potvrđeni izborni rezultati u Centralnoj izbornoj komisiji BiH. Prije dva dana CIK je uručio i zvanična uvjerenja o dodjeli mandata novim gradonačelnicima i načelnicima općina, koji jučer i danas vrše primopredaju dužnosti u svojim gradovima i općinama.

Stranka demokratske akcije je s koalicijskim partnerom Savezom za bolju budućnost na proteklim izborima osvojila je 34 načelničke pozicije, što je manje nego na lokalnim izborima 2012. godine, no ipak ovakav rezultat u SDA su, tokom izborne noći, smatrali dobrim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije