Presjek stanja u FBiH: U posljednja 24 sata registrirana 44 slučaja COVID-19

Radiosarajevo.ba
Presjek stanja u FBiH: U posljednja 24 sata registrirana 44 slučaja COVID-19
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h), u Federaciji BiH testirano je 868 uzoraka, od kojih je 44 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Unsko-sanskom, Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 50.276 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.675 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 1000 pacijenata, dok je trenutno aktivno 628 slučajeva pozitivnih na COVID-19. Do sada je zabilježeno 47 smrtnih slučajeva, jedan smrtni slučaj zabilježen je u posljednja 24 sata, radi se o starijoj muškoj osobi iz Lukavca.

“Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih potrebno je da se svi građani pridržavaju mjera prevencije koje su na snazi - držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja te većih okupljanja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora”, poručuju iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi, između ostalog, obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba.

Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva obvezujuća je za krizne štabove kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a tekst Naredbe možete naći OVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije