Preraspodijeliti radno vrijeme i zaštititi zdravlje radnika

Fena
Preraspodijeliti radno vrijeme i zaštititi zdravlje radnika
Pixabay / Ilustracija
Iz Ministarstva za rad Republike Srpske (RS) apeliraju na poslodavce da, zbog izuzetno visokih temperatura zraka, izvrše preraspodjelu radnog vremena i tako zaštite zdravlje radnika.

S obzirom na to da u zakonodavstvu RS-a nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uvjeta rada radnika na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uvjetima (kao što je velika vrućina), a nije propisano ni pri kojim bi mikroklimatskim uvjetima poslodavci trebali obustaviti radove (jer postoji opasnost po život i zdravlje radnika), resorni ministar Milenko Savanović poziva poslodavce RS-a da radno vrijeme na otvorenom prilagode vremenskim uvjetima i tako zaštite zdravlje svojih radnika.

"Nesporno je da učestale vrućine utječu na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povrjeđivanja radnika", naveo je Savanović.

Međunarodni standard ISO 7243 definira uvjete i kriterije izvođenja radova u uvjetima visokih temperatura, a jedna od mjera je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana. Stoga, apelira se na poslodavce da i oni primijene ovaj standard i da izvrše preraspodjelu radnog vremena, te da se radnici ne nalaze na otvorenom u najtoplijem dijelu dana.

Savanović napominje da i za rad u zatvorenim prostorijama treba osigurati rashlađivanje prostorija kako bi se zaštitilo zdravlje radnika.

Entitetski ministar rada je uvjeren da će preraspodjelom radnog vremena poslodavci prepoznati svoj interes i istovremeno pokazati razumijevanje i solidarnost sa zaposlenim, a na taj način zaštiti zdravlje svojih radnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije