Objavljene SMS poruke Asima Sarajlića i Fikreta Hodžića: "Fadil je **** sve"

18
BIRN - Detektor.ba
Objavljene SMS poruke Asima Sarajlića i Fikreta Hodžića: "Fadil je **** sve"
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Optuženi u aferi

Na suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima za zloupotrebu položaja, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je komunikacije optuženih i drugih lica nakon izbijanja afere o uvozu respiratora u javnosti.

Tužilaštvo je u dokaze uvrstilo komunikaciju iz Viber grupe pod nazivom GENSEK, u kojoj sekretar Vlade Federacije Edita Kalajdžić 28. aprila prošle godine sugeriše Novaliću da odmah raskine ugovor o nabavci respiratora sa Srebrenom malinom i traži povrat sredstava.

Novalić na to odgovara: "Kako ćemo poništiti ugovor kad su pare otišle u Kinu", na šta Kalajdžić navodi: "Šta nas briga gdje su pare, nije isporučio robu do 15. aprila". Novalić na tu poruku kaže: "Još bi se samo gore uvalili".

Kalajdžić sutradan u grupi piše da 'izgleda' da nisu isporučeni ugovoreni respiratori i prosljeđuje članak s jednog portala, uz napomenu “šalje Sebija”.

Istog dana kasnije, Novalić navodi: "Pa ne može ni Jelkica raditi svakojake nepodopštine a da ostane netaknuta". Kalajdžić spominje kako je "ona" predložila ovu odluku i da je mogla sve zaustaviti. Tužilac Džermin Pašić tvrdi da se radi o optuženoj Jelki Miličević, što njena Odbrana osporava.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, s Novalićem su optuženi suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor firme F.H. Srebrena malina Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević, kojoj se na teret stavlja nesavjestan rad.

Tužilaštvo je prikazalo poruku Solaka upućenu 30. aprila šefu Ureda Vlade Federacije Hasanu Ganibegoviću, u kojoj navodi da će sve biti ok, da je izvjesna osoba sinoć bila na TV i pričala da će ovlaštene osobe pustiti u rad, te napominje da su šifre proizvoda tehnička greška.

U grupi GENSEK razgovarano je i o medijskim istupima. Navodi se da Senad [Hadžifejzović] zove Fikreta, a Novalić kaže da nije siguran da li treba otići pa sugeriše da se vidi sa Dženanom.

Kalajdžić u grupi sugeriše učesnicima da brišu poruke, a u prikazanom telefonu se vidi da je najveći broj njegovih poruka izbrisan.

Prikazana je komunikacija od 10. maja u kojoj Ganibegović Novaliću kaže da je bio i da je "zvao f hitno", na šta Novalić odgovara da je to naivno sad kad je istraga, te da je on od početka pravio greške. Kako je prikazalo Tužilaštvo, Asim Sarajlić je na broj Fikreta Hodžića 17. maja uputio poruku: "Fadil je usro cijelu situaciju i on je najodgovorniji. Ali sve što se je desilo, moralo se je desiti. Bog zna zašto je to dobro."

Prikazana je komunikacija u kojoj Hodžić šalje poruku Naseru Oriću: "Fadil nas ubi nogama, pročitaj Avaz. Lik nije normalan…jer ja Fadila jednim papirom mogu zakucati."

Tužilac Pašić u dokaze je uvrstio još jednu poruku Edvina Kučukovića. Ranije je prikazana njegova prva poruka u kojoj moli da se premijeru prenese da se čuvaju respiratora koji su na stanju i da se oni mogu nabaviti po cijeni od oko 9.000 dolara. U poruci od 28. aprila Kučuković navodi: "Dobili ste baš te respiratore".

Hodžićeva braniteljica Mirna Avdibegović prigovorila je da nije poznato ko je Kučuković niti je on predložen za svjedoka. Kako je kazala, u to vrijeme svako je imao svoje mišljenje o respiratorima.

Tužilštvo je uložilo i set dokaza u kojima se, kako je rekao Pašić, vidi da su u postupcima carinjenja korištene različite verzije faktura i profaktura.

Nastavak suđenja je 30. jula.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije