Preostali "malina-respiratori" sutra stižu u Sarajevo

M. R. S.
Preostali "malina-respiratori" sutra stižu u Sarajevo
FOTO: Fena / S preuzimanja respiratora

Preostalih 20 respiratora, od 100 koje je Srebrena malina nabavila za 10,5 miliona KM, sutra dolazi u Sarajevo, potvrđeno je iz kompanije FlyBosnia za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, nabavka ovih 100 respiratora iz Kine, koje je kupila Federalna uprava civilne zaštite, predmet je istrage Tužilaštva BiH. SIPA je pretresla prostorije FUCZ, Srebrene maline, Vlade FBiH i Zavoda za javno zdravstvo FBiH i izuzela dokumentaciju pa i mobilne telefone. Utvrđeno je i da ovi respiratori ne mogu biti korišteni u jedinicama intenzivne njege.

Prema informacijama, respiratori će stići avionom kompanije FlyBosnia na sarajevski aerodrom.

No, Mustafa Kadribegović, kojeg je Vlada FBiH ovlastila da rukovodi FUCZ, nakon što je "preventivno suspendovala" Fahrudina Solaka zbog istrage ove afere, kazao je da nemaju informaciju o dolasku respiratora, odnosno da ih dobavljač nije izvijestio o tome.

"Međutim, sutra je 27. maj i po informacijama koje smo čuli iz Agencije za lijekove, sutra ističe saglasnost koju ima Srebrena malina za uvoz opreme", dodao je Kadribegović.

Prvih 80 respiratora stiglo je prije mjesec dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije