Sutra u Hadžićima Dan žalosti zbog smrti Mustafe Đelilovića

1
Radiosarajevo.ba
Sutra u Hadžićima Dan žalosti zbog smrti Mustafe Đelilovića
Foto: Općina Hadžići / Mustafa Đelilović

Organizator otpora i nekadašnji prvi čovjek Hadžića, Mustafa Đelilović, preminuo je jučer od posljedica zaraze koronavirusom u 66. godini života. 

"Svaki grad ima svoje velikane, a Mustafa je bio velikan i jedan od prvaka Bošnjačkog naroda Hadžićke općine. Prije nekoliko dana proslavili smo 6. mart-Dan općine Hadžići. Tog datuma 1996. godine reintegrisan je privremeno okupirani dio općine Hadžići. Sjetićemo se da je upravo Mustafa postavio tablu države Bosne i Hercegovine na zapaljenu i porušenu zgradu Općine. Sve je na tom području izgledalo sablasno. Agresorske snage su prilikom povlačenja uništile sve za sobom. Razaranja i devastiranja privrednih objekata su izvršena u najvećoj mogućoj mjeri. Đelilović je tokom cijelog ratnog perioda bio uz borce Armije Republike Bosne i Hercegovine i stanovnike Hadžića. Ulagao je maksimum u osiguravanju neophodnih sredstava za život stanovništva svoje općine, prepune izbjeglica, kao i Armije", saopćeno je iz Općine Hadžići.

Na osnivačkoj Skupštini SDA Hadžići u Hadžićima, 19. septembra 1990. godine izabran je za prvog predsjednika Općinskog odbora SDA Hadžići. Nakon višestranačkih izbora u BiH u oktobru 1990. godine Mustafa Đelilović je izabran za predsjedika Skupštine opštine Hadžići.

Po izbijanju agresije na Hadžiće osniva se Krizni štab Skupštine opštine Hadžići koji postaje najviši organ civilne vlasti, a za njegovog predsjednika je izabran Đelilović. Sa te pozicije vrlo uspješno organizuje otpor agresoru, zbrinjava prognano stanovništvo, uspostavlja vlasti na slobodnim prostorima Hadžića i sam učestvuje u izvođenju oslobodilačkih borbenih dejstava.

Od 13. jula Skupština opštine Hadžići ukida Krizni štab i osniva Ratno predsjedništvo SO, na čije čelo bira Mustafu Đelilovića. Na toj poziciji ostaje do kraja rata.

Mustafa Đelilović - undefined

Foto: Općina Hadžići: Mustafa Đelilović

Nakon sloma agresije postepeno se povukao s javne scene. Đelilović je bio direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu, univerzitetski profesor, stručnjak i edukator iz oblasti poljoprivrede sa zavidnim međunarodnim uspjesima. Godine 2012. optužen je za ratne zločine. Prvostepenom presudom proglašen je krivim i osuđen na 10 godina zatvora. No, Žalbeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine poništilo je tu presudu i naložilo ponavljanje postupka.

Smrt je Đelilovića zatekla u 66. godini života i iščekivanju oslobađajuće presude.

Oslobađajuću presudu čekaju i optuženi Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember.

Mustafa Đelilović - undefined

Foto: Općina Hadžići: Mustafa Đelilović

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović proglasio je četvrtak, 11. mart 2021. godine Danom žalosti na području općine Hadžići. Sutra će biti spuštene zastave na pola koplja na zgradi Općine Hadžići, javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Općina. Na Dan žalosti na javnim mjestima zabranjeno je održavanje programa javnog, kulturnog i zabavnog karaktera i neće se emitirati muzika u ugostiteljskim objektima.

Dženaza namaz će se obaviti u četvrtak , 11. marta 2021. godine u 15:30 sati na mezarju Kućice-Hadžići.

Komemoracija u organizaciji Općine Hadžići i Koordinacije boračkih udruženja općine Hadžići održat će se u Multimedijalnoj sali u četvrtak 11. marta 2021. godine u 11:00 sati.

Svi koji budu prisustvovali dužni su u potpunosti poštovati sve higijensko-epidemiološke mjere, a koje su propisane naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva te držati propisanu socijalnu distancu i obavezno nositi zaštitnu masku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije