Preminuo je Erhard Busek, veliki prijatelj BiH

1
Fena
Preminuo je Erhard Busek, veliki prijatelj BiH
FOTO: Facebook / Veliki gubitak

Bivši predsjednik Austrijske narodne stranke (ÖVP) i stručnjak za istočnu Evropu Erhard Busek preminuo je u 80. godini, pišu austrijski mediji.

Busek je ostavi trag u austrijskoj politici i smatran je velikim zagovornikom zajedničke Evrope.

Poznat je i kao veliki prijatelj Bosne i Hercegovine. Nedavno je govorio na skupu bh. dijaspore u Beču.

Skandalozno obraćanje Cvijanović na sjednici NSRS: "U BiH postoji radikalni islamistički pokret"

Skandalozno obraćanje Cvijanović na sjednici NSRS: "U BiH postoji radikalni islamistički pokret"

Bio je prvi predsjednik Pakta stabilnosti, organizacije koja je kasnije prerasla u Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) i sjedište joj je u Sarajevu.

Tokom svoje političke karijere, smatran je jednim od lidera partijskog liberalnog krila. Bio je koordinator Jugoistočne kooperativne inicijative (SECI) i predsjednik Instituta za Dunavski region i Centralnu Evropu.

Busek je bio šef stranke i vicekancelar Austrije u koaliciji Socijaldemokratske partije Austrije s Narodnom strankom između 1991. i 1995. i bio je važan reformator austrijskih univerziteta. Od januara 2002. do juna 2008. Busek je bio specijalni koordinator Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, posljednja osoba na toj funkciji.

Busek je 1991. godine izabran za predsjednika Austrijske narodne stranke i bio je vicekancelar Austrije u vladi kancelara Franza Vranitzkog od 1991. do 1995. godine. Na toj funkciji zalagao se za priznavanje nezavisnosti jugoslovenske republike Slovenije, potez koji bi stavio Austriju izvan zapadnog konsenzusa po tom pitanju.

Početkom 2000. godine Busek je imenovan za specijalnog predstavnika austrijske vlade za proširenje EU. Na toj funkciji je bio do decembra 2001. Od januara 2002. do juna 2008. Busek je bio specijalni koordinator Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, naslijedivši Boda Hombaha na ovoj poziciji sa sjedištem u Briselu. Tokom svog mandata, vršio je pritisak za članstvo u EU za zemlje zapadnog Balkana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije