Preminuo bivši član Predsjedništva BiH i gradonačelnik Banje Luke Živko Radišić

1
Radiosarajevo.ba
Preminuo bivši član Predsjedništva BiH i gradonačelnik Banje Luke Živko Radišić
Foto: RAS Srbija / Živko Radišić

Živko Radišić, bivši gradonačelnik Banje Luke i član Predsjedništva BiH preminuo je danas u 84. godini u Banjoj Luci u UKC RS gdje je bio hospitalizovan.

On je nakon pada bio smješten na Odjelu za ortopediju i traumatologiju Univerzitetsko- kliničkog centra RS, ali ga je danas oko 13.15 sati izdalo srce, potvrđeno je za Srpskainfo.

Radišić je rođen Prijedoru 1937. godine, a diplomirao je 1964. na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Jedno vrijeme je bio na čelu Socijalističke partije ReS dok je funkciju gradonačelnika Banja Luke obavljao od 1977. do 1982. godine.

Živko Radišić je bio i član Predsjedništva BiH u dva mandata - undefined

Arhiv: Živko Radišić je bio i član Predsjedništva BiH u dva mandata

Radišić je za vrijeme velikog zemljotresa u Banja Luci bio u vrhu banjalučke gradske vlasti te neposredno zadužen za saniranje posljedica.

Godinama nakon potresa je i kao načelnik nadgledao obnovu i kumovao otvaranju nekih novih objekata, poput Banjalučkog univerziteta, bolničkog centra na Paprikovcu i nekoliko klinika i odjeljenja, među kojima su bili i dječje i zarazno odjeljenje.

Bio je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS od oktobra 1998. do juna 1999, kao i srpski član Predsjedništva BiH iz RS u periodu od oktobra 2000. do juna 2001.

Postao je senator RS u drugom sazivu Senata 2009. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije