Preminuo Ljubo Bešlić, bivši gradonačelnik Mostara

7
Radiosarajevo.ba
Preminuo Ljubo Bešlić, bivši gradonačelnik Mostara
FOTO: Fena / Ljubo Bešlić

Danas je u 63. godini života nakon duže bolesti preminuo bivši gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, potvrđeno je portalu Radiosarajevo.ba

Ljubo Bešlić rođen je 27. jula 1958. godine u Mostaru.

Osnovnu i srednju školu završio je u Mostaru, zatim 1982. završava Strojarski fakultet na univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru. Nakon toga radio je kao profesor u srednjoj Strojarskoj školi u Mostaru, a potom u grafičkom poduzeću “Rade Bitanga” – Mostar i to kao rukovoditelj službe održavanja. Aktivno se bavio rukometom (1972. – 1990.) i to u Rukometnom klubu “Velež”.

Danas hitna sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Danas hitna sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Od 1992. do 1995. godine bio je pripadnik HVO-a. Godine 1996. odlazi na školovanje u NATO u Bruxelles za provođenje redukcije naoružanja. Potom postaje član radne skupine koja je radila na ustroju Ministarstva obrane Federacije Bosne i Hercegovine. Nakon ustroja ministarstva nastavio je raditi u istom u Sarajevu na mjestu načelnika Tehničkog odjela u Sektoru logistike.

Ljubo Bešlić postao je dogradonačelnikom Grada Mostara početkom 2003. godine, a gradonačelnikom Grada postaje sredinom decembra 2004. godine.

Od 2006. do sredine 2009. obnaša dužnost predsjednika Udruženja općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine. Na drugi mandat gradonačelnika Mostara Ljubo Bešlić je izabran 18. decembra 2009. godine. Prvi je gradonačelnik ujedinjenog Mostara nakon rata; za vrijeme njegovog prvog mandata Stari most je ušao na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

Stari most je prvi spomenik iz Bosne i Hercegovine koji je ušao na taj popis. Drugi je u historiji Mostara koji je izabran na dužnost gradonačelnika dva puta. Aktivni je član Vijeća Europe (Council of Europe) od 2004. godine. Oženjen je i otac je troje djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije