Za Radiosarajevo.ba / Premijer KS Edin Forto o zatvaranju Centar Safet Zajko

25. 04. 2021. u 18:14:00 F.V.

Shares: 0

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove danas je zatvorila Centar Safet Zajko uz tvrdnju da u njemu ne može boraviti više od 20 osoba u jednom trenutku.

Ova informacija izazvala je dosta pažnje javnosti u Kantonu Sarajevo, različite reakcije i tumačenja. Neki su otišli toliko daleko da u ovome vide i političku pozadinu.

Piše: F. V.

Tragom ovih informacija, kontaktirali smo premijera Kantona Sarajevo Edina Fortu, koji je ovaj slučaj komentirao za portal Radiosarajevo.ba.

"Čekamo detaljni izvještaj inspekcije, koja samostalno obavlja svoju djelatnost. Sportsko rekreacijski prostori su prava oaza za porodice, ali potrebno je sačekati izvještaj. Razlozi ne smiju biti političke, već isključivo epidemiološke prirode", kazao je Forto za naš portal.

Podsjetimo, načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić potvrdio je danas da je inspekcija zatvorila Centar Safet Zajko.

"Uposlenici J.P. Lokom koje upravlja i održava park nisu uspjeli objasniti inspektorima da je park javni otvoreni prostor od 11 hektara gdje ima sasvim dovoljno prostora za fizičku distancu i da je za stanovnike općine Novi Grad Centar Safet Zajko isto što i Vilsonovo šetaliste za Novo Sarajevo ili Ferhadija za Stari Grad", napisao je Efendić na društvenim mrežama.

Uputio je izvinjenje "svim građanima koji su zbog ovakvog ponašanja inspekcije doživjeli neugodnosti i morali napustiti prostor parka zbog nakaradnog tumačenja epidemioloških mjera".

"Ukoliko u narednom periodu inspekcija ne promijeni stav o ovom pitanju park će se u potpunosti otvoriti kao i svaki drugi javni prostor, pa neka inspekcija spriječi njegovu devastaciju, čisti smeće koje se tu nakupi i sprječi da park postane nelegalna deponija poput prostora sa druge strane rijeke Miljacke gdje se na prostoru nekadašnje firme Zora nekontrolisano odlaže smeće zato sto Kantonalna inspekcija ne radi svoj posao", naveo je Efendić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (6)