! / Forto odao počast žrtvama genocida: 100.000 KM za Memorijalni centar Srebrenica

20. 04. 2021. u 17:08:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto posjetio je danas mezarje žrtava genocida u Potočarima i Memorijalni centar Srebrenica. Premijer Forto je ovom prilikom naglasio važnost podrške radu Memorijalnog centra.

"Memorijalni centar Srebrenica je sastavni dio nečeg što se zove kultura sjećanja, koja, kad se oslobodi od politike, može dovesti istinu i tamo gdje se ona sad ne priznaje. Podrška Memorijalnom centru je podrška borbi za istinu. Podrška Memorijalnom centru je borba protiv negatora genocida", rekao je premijer Forto.

Posjeta Memorijalnom centru Srebrenica - undefined

Foto: Vlada KS: Posjeta Memorijalnom centru Srebrenica

Ovom prilikom, potpisan je Memorandum o saradnji, koji će omogućiti još 100.000 KM podrške aktivnostima i projektima Memorijalnog centra Srebrenica u 2021. godini od Vlade Kantona Sarajevo.

''Ovih 100.000 KM podrške radu Memorijalnom centru su tek početak. Mi želimo da na institucionalan način obezbijedimo stalnu podršku Memorijalnom centru, jer mislimo da sadašnje rukovodstvo počinje na jedan naučni, a ne politički, način da se odnosi prema gradnji i čuvanju onoga što se zove kultura sjećanja i što će na kraju, nakon jednog dužeg vremena, biti jedina i stvarna istina onoga što se desilo bez obzira šta u ovom trenutku mnogi govorili o tome'', pojasnio je Forto.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić je izrazio zahvalnost Vladi Kantona Sarajevo na podršci.

Posjeta Memorijalnom centru Srebrenica - undefined

Foto: Vlada KS: Posjeta Memorijalnom centru Srebrenica

"Sve izvještaje o realiziranim aktivnostima smo podnijeli na vrijeme, sva sredstva smo opravdali i sve planirane rezultate smo postigli. To je minimum što dugujemo prema žrtvama genocida, kao ljudi kojima je povjerena misija čuvanja istine o Srebrenici. Činjenica da je premijer Forto danas tu i da imamo priliku za nastavak saradnje, potvrđuje još jednom da smo na pravom putu. Hvala za podršku Vladi Kantona Sarajevo, te naravno, poreskim obveznicima, građanima i građankama Kantona Sarajevo, koji u ovim teškim vremenima ekonomske i zdravstvene krize ne zaboravljaju Memorijalni centar", poručio je Suljagić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)