Preko 70 posto radova na mostu Svilaj završeno

Radiosarajevo.ba
Preko 70 posto radova na mostu Svilaj završeno
Foto: Ministarstvo komunikacija i prometa / Most Svilaj

Delegacija Ministarstva komunikacija i prometa BiH, na čelu sa sekretarom Igorom Pejićem, danas je održala sastanak na radilištu mosta Svilaj na kojem su, osim izvođača Hering, bh. i hrvatskog nadzornog tijela IG i COG, učestvovali predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, predvođeni državnim sekretarom Tomislavom Mihotićem, te članovi HAC-a Zagreb, predvođeni izvršnim direktorom Miodragom Furdinom.

Na sastanku je predstavljeno stanje izvedenih i planiranih radova, okončane, trenutne i planirane situacije realizacije dinamičkog i finansijskog plana.

Kompletna čelična konstrukcija mosta je isporučena na radilište. Većina čeličnih mikrosegmenata varenjem je objedinjena na makroelemente. Stupišta S4, S5 i S6 sa bh. strane su u potpunosti završena za montažu čeličnih elemenata. Sa hrvatske strane, stupišta S1 i S2 su u potpunosti završena, dok je stupište S3 pri završnoj fazi i za 10 dana će biti završeno za montažu.

Dolazak 600 t dizalice očekuje se za 15 dana, dok će radovi dizanja elemenata na stupove početi za 5-7 dana od dana prispijeća dizalice na radilište, s obzirom na vrijeme potrebno za njezinu montažu.

Ukupna realizacija radova na današnji dan je 71,35%.

Sekretar Pejić je izrazio zadovoljstvo dinamikom realiziranih radova, očekujući nastavak aktivnosti u cilju konačnog završetka planiranog za 28. 5. 2019. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije