Komesarka EK za transport u BiH: Glavna tema gradnja mosta na Savi

A. B.
Komesarka EK za transport u BiH: Glavna tema gradnja mosta na Savi
FOTO: AA / Most na Savi kod Gradiške
Europska komesarka za transport Violeta Bulc za nekoliko dana doći će u posjetu Bosni i Hercegovini, a glavna tema razgovora bit će izgradnja mosta na Savi kod Gradiške, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz ministarstva transporta i komunikacija BiH.

Iz ministarstva su nam kazali da krajem mjeseca u posjetu našoj zemlji treba doći komesarka Violeta Bulc.

"Teme razgovora s delegacijom ministarstva koju će predvoditi ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko bit će razvoj transportne infrastrukture u BiH, regionalna saradnja, te projekti u transportnoj infrastrukturi koji imaju podršku EU. Naravno, očekujemo da će biti govora o mostu Svilaj na Savi, čija je gradnja uveliko u toku, te o mostu kod Bosanske Gradiške", kazali su nam iz ministarstva.

Što se tiče mosta Gradiška ovaj projekt je od velike važnosti za ministarstvo i cijelu BiH.

"Do sada smo u tom smislu imali redovnu komunikaciju, dogovore i saradnju s nadležnim ministarstvom u Hrvatskoj i entitetskim ministarstvom saobraćaja Republike Srpske. Trenutno se sve realizira prema utvrđenom planu, tako da se očekuje objava tenderskog dokumenta za gradnju ovog mosta do kraja avgusta 2018. godine", istaknuli su.

Na pitanje koliko sredstava je do sada osigurano te da li je isključivo riječ o iznosu koji je osigurala Vlada RS-a, iz resornog ministarstva nam odgovaraju da su na raspolaganju finansijska sredstava koja su sigurana iz UMTS-a (Univerzalni mobilni telekomunikacijski sistemi) putem MKP BiH i grant sredstava WBIF.

Most_Svilaj_Patria.jpg - undefined

Most Svilaj

"Vlada Republike Srpske ne sudjeluje direktno finansijski u izgradnji međudržavnog mosta, most je u nadležnosti Ministarstva, ali ona će osigurati gradnju pristupne cestovne infrastrukture. Hrvatska će osigurati sredstva putem fondova EU jer je most Gradiška ušao u četiri prioriteta za infrastrukturne projektte", kazali su za naš portal iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Nedavno smo pisali da je Sporazum o grant sredstvima s Europskom investicijskom bankom zaključen u Luksemburgu i Sarajevu u aprilu prošle godine. Kako stoji u sporazumu, Europska investicijska banka dat će finansijska sredstva u iznosu do 20.073 eura. Grant sredstva će biti umanjena prije isplate prve tranše za iznos od 440.022 eura na ime provedbene pristojbe banci te iznos od 16.001 euro na ime rezerve za pokriće troškova revizije provedbe projekta.

 Dobiveni novac iz granta bit će potrošen na realiziranje projekta izgradnje dionice autoceste Svilaj - Odžak, uključujući izgradnju objekta na graničnom prijelazu i prekograničnoga mosta preko rijeke Save u Svilaju.

Novac iz Europske investicijske banke za ovaj projekt čekao se sve dok vlasti u BiH nisu uvele akcizena gorivo kao garanciju da će krediti koje dobivaju iz međunarodnih fondova za izgradnju autocesta kroz BiH biti vraćeni. Dovršetak radova planiran je za 28. maj 2019. godine, kazali su iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH. 
Most_Svilaj_Ilustracija.jpg - undefined

Most Svilaj

Vlada Federacije BiH snosit će, kako stoji u sporazumu, i druge troškove koji se mogu pojaviti u vezi sa zaključivanjem i izvršavanjem ovoga i sporazuma o grantu. Vlada se također obavezala kako će preuzeti odgovornost za upravljanje novčanim transferima i depozitima od osoba koje su predložile i imenovale nadležne entitetske institucije kao odgovorne za provedbu projekta, suglasno pozitivnim propisima u Bosni i Hercegovini na međudržavnom mostu na rijeci Savi kod Svilaja.

Most kod Svilaja ukupne je dužine 640 metara i širine 29 metara, imat će po tri traka u svakom smjeru. Taj je most veliki infrastrukturni projekt na koridoru Vc kojim će se povezati autocesta s bosanskohercegovačke i hrvatske strane rijeke Save.

Most Svilaj nalazi se na trasi autoceste A5 Beli Manastir - Osijek - Svilaj - Ploče u sklopu izgradnje dijela međunarodnoga paneuropskoga cestovnog koridora Vc. Izgradnju mosta sufinansira Europska unija iz Instrumenta za povezivanje (Connecting Europe Facility - CEF) s udjelom od 7,2 milona eura, što je 58 posto vrijednosti hrvatskoga dijela investicije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije