BiH / Predvođeni majkama Srebrenice učesnici "Marša mira" ušli u Potočare

10. 07. 2020. u 18:39:00 Anadolija

Shares: 37

Učesnici "Marša mira" stigli su nakon trodnevnog pješačenja u Memorijalni centar Srebrenica - Potočari kako bi prisustvovali 25. godišnjici genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA). 

Učesnike ovogodišnjeg "Marša mira" u Memorijalni centar uvele su majke Srebrenice.

Na čelu kolone prethodnih dana su bili preživjeli iz jula 1995. godine. 

"Maršu mira" se danas pridružio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc. 

Učesnicima Marša mira pridružili su se na etapi puta Jaglići - Derviševac. 

Ovogodišnji "Marš mira", 16. po redu, organizovan je u specifičnim uslovima zbog pandemije koronavirusa. Upravo iz mjera predostrožnosti, organizovane su grupe u kojima je manje od 50 učesnika. 

"Marš mira", u otežanim uslovima u organizacijskom smislu zbog pandemije koronavirusa, krenuo je u srijedu s Crnog vrha umjesto iz Nezuka, kakva je bila tradicija ranijih godina.

"Marš mira" za preživjele simbolizira čuvanje sjećanja i sprečavanje negiranja genocida u Srebrenici. 

U ukupnoj dužini od gotovo 100 kilometara, svih dosadašnjih godina, pa i ove, predvode ga preživjeli Srebreničani koji su isti taj put, samo u obrnutom smjeru, prošli 1995. godine bježeći od sigurne smrti. Preživjelim Srebreničanima iz godine u godinu na Maršu mira pridružuju se brojni građani BiH, ali i iz mnogih drugih zemalja svijeta.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA