Reis Kavazović održao hutbu u Begovoj džamiji uoči dženaze u Potočarima

Radiosarajevo.ba
Reis Kavazović održao hutbu u Begovoj džamiji uoči dženaze u Potočarima
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Kao što smo ranije pisali, reis Husein ef. Kavazović danas je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu održao hutbu u povodu obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

On je u prepunoj džamiji poručio kako u srcima i dovama istinskih vjernika muslimana i dalje žive sinovi i kćerke Srebrenice, i živi, i mrtvi, mučki ubijeni od ruku zločinaca u srebreničkom genocidu.

"Dostojanstvo jednog muslimana ogleda se u tome da drugima da do znanja da pamti i ne zaboravlja dobro koje su mu učinili, ali i zlo koje su mu nanijeli. Muhammed a.s. poučio nas je da nije dobar onaj musliman koji nije zahvalan ljudima na dobru, jer 'Ko nije zahvalan ljudima nije zahvalan ni Bogu'. Također nas je poučio da nije savjestan musliman onaj koji dozvoli da ga iznova varaju, odnosno da ga zmija ujede dva puta iz iste rupe", rekao je reis Kavazović.

On je dodao i to da nema veće sramote od one u kojoj musliman živi ponižen u vlastitoj kući. Priroda islama, kako kaže, zahtijeva pobunu protiv poniženja, odlučnost u borbi protiv zla i nepravde gdje god da se nađu.

"Istine i darovi vjere moraju biti primljeni slobodno, a ne prisilno. Vjera ne trpi ropski odnos među ljudima. Naša pokornost pripada Bogu. Koliko god da živimo, na kraju puta ćemo morati stati licem u lice s Tajnom života i posvjedočiti istinu o sebi pred Gospodarem svijeta. Ali, vjera od nas zahtijeva da i u našem ovozemaljskom životu stanemo jedni naspram drugih, da pogledamo jedni drugima u lice i da priznamo vlastite greške i zlo koje je počinjeno, u nadi da će nas istina iznova sjediniti i osloboditi", podvukao je Kavazović.

Posebno je istakao da vjera koja se iskreno ispovijeda Bogu od nas traži da odbacimo od sebe đavolje slavljenje zločina i njegovih izvršilaca. Traži i to da odbacimo lažne heroje, ubice i da prihvatimo riječ Božiju.

"U ovim danima našeg sjećanja na braću i sestre, žrtve genocida u Srebrenici, iznova potvrđujemo davno izrečenu istinu vjere: ne može čovjek služiti samome sebi, a da ne počne ljubiti svoj lik ili lik svog naroda, pretvarajući ga u lažno božanstvo. Znajte, braćo i sestre, ako čovjek ne štuje istinitog Boga, ako njegovi ciljevi nisu u službi dobra, tada on sebi sazdaje lažne bogove, da bi opravdao svoje zlo", kategoričan je reis Kavazović.

Također, rekao je kako su bijeli nišani na mezarju u Potočarima svjedoci. Njihova slika, kako govori, će opominjati i onda kada nas ne bude da kao živi svjedoci govorimo o zlu koje je počinjeno rukama onih koji su ga u svojoj duši zametnuli.

Na samom kraju, poručio je kako će muslimani dovom čuvati sjećanje na najmilije, otimat će njihove likove od zaborava, uvjereni u njihovu nevinost i besmrtnost.

Važno je napomenuti i to da je predviđeno da reis Kavazović predvodi i dženazu u Memorijalnom centru u Potočarima za devet žrtava genocida.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije