Preduzeti sve neophodne mjere za povratak svakog radnog mjesta

Radiosarajevo.ba
Preduzeti sve neophodne mjere za povratak svakog radnog mjesta
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Mevludin Bektić

"U ovo iznimno teško i bremenito vrijeme, u kojem se cijeli svijet, po prvi put susreo sa ovakvom pandemijom i svjetskom krizom, ponovo je došao do posebnog izražaja i značaja rad i radne aktivnosti, posebno svih onih radnika čiji je angažman od presudnog značaja za životni opstanak u ovakvim prilikama", kazao je na početku prvomajske čestitke radnicima u BiH Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Istakao je da je vrijemj borbe za zdravlje i živote, ali svu tu borbu vode radnici kroz svoje radne aktivnosti u svojim djelatnostima.

"Koristim ovu priliku da u ime Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, kao i svoje lično ime, svim radnicama i radnicima u Bosni i Hercegovini, članicama i članovima sindikata, uputim iskrene čestitke povodom 1. maja - Međunarodnog praznika rada, uz želju da čim prije izađemo iz ove teške krize i da svaki naredni dočekamo u boljim i ljepšim okolnostima", piše u čestitci.

Pored svih problema, nedaća i izazova sa kojima se susreće Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, velika većina ozbiljnih sindikalnih aktivista i lidera, pokazala je opredjeljenje i sposobnost da se uhvati u koštac sa svim tim izazovima, te čini izuzetne napore da zaštiti prava svih radnika, kako bi u bliskoj budućnosti unaprijedili njihov radno-pravni i materijalni status kroz zahtjeve za donošenje vrlo značajnih propisa u interesu radnika, navedeno je.

"Ovih dana mnogi radnici usljed pandemijske krize ostali su bez svojih radnih mjesta, tako da ono što mora biti prvi prioritet svih Vlada, počev od Vijeća ministara, preko entitetskih i kantonalnih vlada, jeste preduzeti sve neophodne mjere u cilju stvaranja uslova za povratak svakog radnog mjesta, jer radno mjesto znači egzistenciju, a egzistencija znači život", istakao je Bektić..

Pozvao je sve članice i članove Saveza samostalnih sindikata BiH, sindikate i njihove lidere na sindikalno jedinstvo, solidarnost, međusobno uvažavanje i toleranciju, ali i zajedničku borbu za prava svake radnice i radnika u Bosni i Hercegovini.

"Nek vam je sretan praznik rada, borimo se za radnička prava i imajmo na umu da u toj borbi radničko dostojanstvo i adekvatne plate, naknade i uslovi rada moraju biti osnovni i zajednički cilj svih sindikalnih predstavnika. Živjeli radnici, živio 1.maj - praznik rada, učinimo sve što je potrebno da iz ove teških vanrednih okolnosti izađemo čim prije stvarajući uslove za život dostojan čovjeka, svake radnice i radnika", istakao je Bektić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije