Predstavnik SPUS-a na Skupštini: "Ovakav stepen nepoštovanja nije bio ni u komunizmu"

5
I.S.
Predstavnik SPUS-a na Skupštini: "Ovakav stepen nepoštovanja nije bio ni u komunizmu"
Foto: Screenshot/ TVSA / Faruk Dević na Skupštini KS

Nacrt zakona o visokom obrazovanju danas je na dnevnom redu Skupštine Kantona Sarajevo. Između ostalih, prisutnima se trebao obratiti Faruk Dević, predstavnik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu koji je trebao objasniti sve probleme studenata, ali je odustao od toga.

Prvi razlog je, kako je naveo, jer bi mu trebalo nekoliko sati da objasni sve probleme.

"Drugi razlog je bitniji. Prije par noći sam gledao TVSA, i gostovanje ministrice Nikolić (op.a. Aleksandra, ministrica  za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS). Na pitanje može li se sa studentima naći neki kompromis povodom zahtjeva, citirat ću odgovor ministrice:

Tužilaštvo BiH najavljuje žalbu: I dalje traže pritvor za osumnjičene u predmetu 'Black Tie 2'

Tužilaštvo BiH najavljuje žalbu: I dalje traže pritvor za osumnjičene u predmetu 'Black Tie 2'

'Ako studenti nađu razlog zašto da bude, ja ću rado. A ću njima dati razlog zašto da ne bude - vrlo rado'", rekao je Dević.

Kako je pojasnio, to smatra "strašnom izjavom".

"Bilo je dosta ministara, više loših nego dobrih, ali ovakav stepen nepoštovanja prema studentima nije bio čak ni u komunističkim režimima", poručio je Dević.

Zatim ga je Vibor Handžić upozorio da "ne drži političke govore".

Dević je onda iznio podatak da je 2008./2009. godine na ovom univerzitetu studiralo više od 40.000 studenata, a 2020./2021. godine je upisano oko 27.000 studenata.

"Jednostavnom računicom, vidimo da je UNSA godišnje gubio u prosjeku oko 1.000 studenata", rekao je Dević.

Aleksandra Nikolić - undefined

Foto: PrtScr: Aleksandra Nikolić

Kada je riječ o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju, predstavnik Studentskog parlamenta smatra da "zakon treba privlačiti, a ne tjerati studente".

"UNSA nije fakultet za finansijsku elitu, već onaj na kome studiraju djeca šehida, RVI, demobilisanih boraca, djeca koja rade i studiraju u isto vrijeme", pojasnio je Dević te naveo da nije problem samo u finansiranju, već i obrazovanju.

"Zašto ne pričamo o 'pranju diploma', korupciji, izjednačavanju privatnih fakulteta s javnim? Ne pričamo", zaključio je Dević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije