Predstavnički dom usvojio zakon: Uvodi se skeniranje listića i videonadzor na izbore

Radiosarajevo.ba
Predstavnički dom usvojio zakon: Uvodi se skeniranje listića i videonadzor na izbore
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kojim je između ostalog predloženo uvođenje skeniranja glasačkih listića s ciljem otklanjanja mogućih nepravilnosti.

Naime, zastupnici SBB-a, SDP-a i DF-a predložili su da se izvrše izmjene Izbornog zakona koje će omogućiti da se glasovi birača na izborima u BiH ne broje ručno, nego putem skenera, odnosno da se svaki glasački listić skenira, a da se potom izvrši njegovo elektronsko prebrojavanje.

Grupa zastupnika iz SDP-a, SBB-a i DF-a predlaže i uvođenje videonadzora u prostorijama gdje se glasa na izborima u BiH.

Kako je istaknuto nakon usvajanja ovog prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona ovo je važan korak za Bih jer izbore treba da "odlučuju birači, a ne brojači", te da će se na ovaj način povećati maksimalno transparentnost izbornog procesa.

Ranije su, kao razlog potrebe za uvođenje ovakvog načina brojanja glasačkih lističa, zastupnici istaknuli da sadašnji način brojanja glasova otvara širok spektar manipulacija, čime se dovode u pitanje iskazana volja birača, pravičnost izbornih rezultata, a time i samih izbora.

Do konačne odluke o uvođenju novih tehnologija u izborni proces u BiH potrebno je da se još izjasne i članovi Doma naroda PS BiH, a danas je usvojen prijedlog da se ove izmjene zakona upute u Dom naroda i da tamo budu razmatrane po hitnom postupku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije