Predstavnički dom PSBiH jednoglasan: U toku dana glasanje o ukidanju PDV-a na doniranu hranu

0
Al. Č.
Predstavnički dom PSBiH jednoglasan: U toku dana glasanje o ukidanju PDV-a na doniranu hranu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Saša Magazinović

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH na današnjoj sjednici jednoglasno su podržali hitnu proceduru za Zakon o ukidanju PDV-a na doniranu hranu.

"Izjašnjenje o zakonu će biti danas popodne. Divna i neobična situacija u Parlamentu BiH", naveo je jedan od predlagača Saša Magazinović (SDP).

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV u parlamentarnu proceduru uputili su poslanici Saša Magazinović, Nenad Grković, Denis Zvizdić, Šemsudin Mehmedović, Jasmin Emrić, Sabina Ćudić, Jasmin Imamović, Predrag Kojović, Ermina Salkičević-Dizdarević, Rejhana Dervišević, Albin Muslić, Mia Karamehić-Abazović, Nihad Omerović, Elvisa Hodžić i Aida Baručija, sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku. 

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Kompletan prijedlog zakona možete pogledati OVDJE.

U svom obraćanju Saša Magazinović rekao je da se godišnje uništi 130 miliona KM hrane, odnosno više od 700.000 obroka.

Hoće li državni parlamentarci omogućiti doniranje hrane bez plaćanja poreza

Hoće li državni parlamentarci omogućiti doniranje hrane bez plaćanja poreza

"Razlog tome je ako se donira hrana dužni ste platiti PDV. To Znači da ako bilo koji centar u BiH donira 200.000 KM hrane mora platiti 34.000 KM PDV-a. Danas u BiH ima 18.000 osoba, odnosno korisnika u potrebi za hranim. Podaci govore da ih ima još toliko kojima ponos ne da da stanu u red zahranu. Predsatvnici centara sa kojima sa razgovarao rekli su da su spremni donirati hranu ukoliko se usvoji ovaj zakon", rekao je Magazinović.

Sanja Vulić rekla je da će Klub SNSD-a podržati ovaj klub i da će učestvovati u svemu što će poboljšati životni standard građana.

"Kada imamo mogućnost da uradimo nešto dobro onda to treba uraditi. Podržat ćemo ovaj prijedlog zakona, otvoreni smo za sve vidove dogovora", rekla je Vulić

Branislav Borenović (PDP) rekao je da su rijetki slučajevi kada su svi saglasni.

"Treba pomoći onima koji se bave humanim radom i da oni koji su gladni da dobiju obrok. Najbolje bi bilo da se ograniče obaveze UIO da u roku od 15 dana promijeni na 30 dana da se dostavi mišljenje kako bi predlagač bio na tragu nečega u čemu smo jedinstveni. Prdlažem da se ograniči dostava mišljenjna na 15 dana.

Klub SNSD-a predložio je tri zaključka s ciljem sprečavanja mogućih zloupotreba. Ovim zaključcima se od Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje traži da da svoje mišljenje o ovim izmjenama, a od UIO se traži da pripremi procedure za provedbu, te da u redovnim godišnjim izvještajima dostavljaju informacije o količini donirane hrane.

Magazinović je kao predlagač izmjena podržao zaključke SNSD-a uz ograničavanje roka koji bi se dao Upravnom odboru UIO za davanje mišljenja na 15 dana.

I ostali poslanici su tokom diskusije iskazali bezrezervu podršku dobroj namjeri da se, kako je istaknuto, pomogne onima koji se bave humanitarnim radom i gladnima da dobiju svoj obrok.

Glasanje možete pratiti putem portala Radiosarajevo.ba, na linku ispod:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije